AUR-istii, „neofascisti ai Romaniei”. Barna, pozitionare dura dupa agresiunile comise de George Simion la Timisoara: „Nu trebuie lasati sa continue sa intimideze autoritatile si cetatenii”

politica

Vicepresedintele USR Dan Barna are o reactie dura dupa ce George Simion, insotit de un grup de AUR-isti, a intrat cu forta in Primaria Timisoara si a agresat un functionar.

„Totul are o limita! Simion si gasca lui din AUR, acesti neofascisti ai Romaniei, nu trebuie lasati sa continue sa intimideze autoritatile si cetatenii in timp ce fortele de ordine asista, din nou, fara reactie.

Condamn ferm tentativa de intimidare a AUR la adresa primarului Timisoarei, Dominic Fritz. AUR confunda dreptul democratic de a protesta cu vandalismul si dreptul la opinie cu violenta.

Nu e nimic democratic in astfel de actiuni si ele trebuie sa inceteze inainte de a ne vedea confruntati cu situatii ale caror consecinte nu mai pot fi reparate. Fac acest apel si catre institutiile statului care par prea putin interesate sa isi faca datoria. Cetatenii romani au dreptul sa se simta in siguranta oriunde s-ar afla, fie ca traverseaza o strada, fie ca au ceva de rezolvat in sediul unei institutii publice.

Inteleg nostalgia fratiei PSDPNL dupa ‘linistea’ guvernarilor Iliescu, dar in 2022 nu mai este de acceptat impotenta institutionala pe care o vedem constant in ultimele luni”, a transmis Barna vineri seara.

Un grup de cateva zeci de membri AUR, in fruntea caruia se afla George Simion, a intrat vineri cu forta in sediul Primariei Timisoara cautandu-l pe primarul Dominic Fritz. Simion a agresat un functionar care a incercat sa il opreasca sa intre prin birouri.

„Herr Fritz, Timisoara nu-i a ta!”, „Iesi afara, javra ordinara!”, au scandat AUR-istii in sediul primariei, in timp ce functionarii ii priveau socati. Simion sustine ca vrea sa intre in audienta la Dominic Fritz.

„Noi am venit aici sa strangem semnaturi pentru Klaus Iohannis, dar am dat peste un pupil al lui Klaus Iohannis. El fiind PNL, a venit sa ii faca campanie lui Dominic Fritz, parasutat aici la Timisoara din Germania, fara viza permanenta de domiciliu. Omul asta ocupa ilegal functia de primar si trebuie sa stie toata tara acest lucru”, a spus George Simion.

Un functionar a incercat sa il opreasca pe Simion sa intre prin birouri, moment in care a fost impins de liderul AUR, care racnea: „Cum te cheama!”. O AUR-ista aflata langa Simion a strigat „Noi suntem poporul”.

Primarul Dominic Fritz, care se afla in vizita la Novi Sad, a avut o reactie foarte dura.

„O banda de membri si simpatizanti AUR, in frunte cu George Simion, adusi la Timisoara cu autocarul, impreuna cu organizatia Noua Dreapta din Mehedinti, au patruns in mod ilegal in sediul Primariei, prin forta fizica. Scopul acestor bande a fost sa creeze haos si panica in institutie si printre timisorenii care aveau treburi legitime de rezolvat la Primarie.

Este inadmisibil ca Jandarmeria si Politia Locala au asistat impotente la acest act violent.

Asaltul bandelor lui George Simion asupra institutiilor democratice ale statului, prin tupeu si intimidare, nu are legatura cu libertatea de exprimare si ne ofera o pre-vizionare a ceea ce se poate intampla cu Romania, daca ramanem impasibili la acest fenomen.

Accept dreptul oricui de a protesta atat timp cat acest lucru se desfasoara pasnic, fara a patrunde, prin violenta, in Primaria Timisoara, in oricare alta primarie din tara, in institutiile statului.

Cer institutiilor abilitate sa ii identifice pe cei care au incalcat legea si sa ii sanctioneze pentru a preveni repetarea acestui act, in alta parte. Am declansat o ancheta la Politia Locala, pentru a afla de ce fortele de ordine au permis actiunea de azi, si ma astept ca si la Jandarmerie sa-si verifice procedurile. De asemenea, partidele aflate la guvernare, PSD si PNL, au datoria sa condamne politic ceea ce s-a intamplat in Timisoara.

Un lucru sa fie clar: pe mine nu ma intimideaza aceste violente anti-democratice. Doar imi intaresc convingerea ca trebuie sa luptam, mai mult decat oricand, pentru valorile noastre. Timisoara este si va ramane un oras al respectului si bunului simt, multicultural si deschis, unde xenofobia si violenta anarhica nu au ce cauta”, a anuntat Fritz.

Comentarii: