politica

AUR sare in apararea iliberalilor de la Budapesta si Varsovia si da lectii de democratie Comisiei Europene: „Abuz de putere”

AUR a dat publicitatii, luni, un comunicat de presa in care acuza Comisia Europeana de „santaj” la adresa guvernelor din Ungaria si Polonia pentru ca le-a blocat PNRR-urile. „AUR considera acest abuz de putere al unei institutii europene ca fiind revoltator si de natura sa adanceasca deficitul democratic care afecteaza deja grav proiectul european comun”, sustine AUR.

”Alianta pentru Unirea Romanilor, singurul partid parlamentar cu doctrina conservatoare, suveranista din Romania, isi exprima deplina sustinere fata de Partidul Conservatorilor si Reformistilor Europeni si de pozitia acestuia de solidarizare cu Polonia si Ungaria, in ale caror politici interne Comisia Europeana se amesteca in mod inadmisibil.

Cererea recent adresata de Comisia Europeana catre Curtea Europeana de Justitie de a aplica amenzi zilnice Poloniei, precum si blocarea fondurilor de redresare ale Ungariei, reprezinta un santaj al Comisiei impotriva unor natiuni suverane care, la fel ca si Romania, au suferit aproape jumatate de veac din cauza totalitarismului comunist.

Alianta pentru Unirea Romanilor se alatura Partidului European al Conservatorilor si Reformistilor (ECR Party) in a considera acest abuz de putere al unei institutii europene ca fiind revoltator si de natura sa adanceasca deficitul democratic care afecteaza deja grav proiectul european comun.

Masurile cerute de Comisie incalca atat spiritul in care acest proiect a fost initiat de parintii sai fondatori, cat si litera tratatelor constitutive care nu prevad nicaieri vreun drept al unei institutii europene de a impune unui stat membru o anume programa educationala, de a-i interzice sa-si protejeze copiii de propaganda neomarxista ori de a obstructiona independenta justitiei.

Elitele de la Bruxelles nu pot trece peste vointa cetatenilor polonezi si maghiari, exprimata prin vot popular in repetate randuri. Comisia Europeana este chemata sa isi reconsidere pozitia si, asa cum este statuat in principiile fondatoare ale proiectului european, sa respecte si sa apere cultura, valorile, identitatea si vointa democratica a tuturor statelor membre care o alcatuiesc”, se anunta in comunicatul AUR.

Comisia Europeana nu aproba deocamdata planurile nationale de redresare si rezilienta (PNRR) ale Poloniei si Ungariei pentru ca cele doua tari inca nu au pus in practica recomandarile sale privind statul de drept, a declarat vineri comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, relateaza Reuters.

”Sper ca vom reusi sa facem progrese in viitorul apropiat, dar inca nu suntem acolo”, a spus comisarul european la o conferinta de presa dupa o intalnire a ministrilor de finante din zona euro desfasurata in orasul sloven Brdo.

Ungaria si Polonia, tari conduse de guverne conservatoare criticate de Bruxelles ca incalca valorile europene prin limitarea drepturilor comunitatii LGBT sau reformele in justitie, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement si juridice declansate impotriva lor de Comisia Europeana.

Disputele celor doua tari cu Bruxellesul au cunoscut recent o noua escaladare dupa ce Ungaria a starnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea unei legi care interzice promovarea homosexualitatii in scoli, iar Tribunalul Constitutional polonez a hotarat ca masurile decise de Curtea de Justitie a UE (CJUE) impotriva reformelor judiciare intreprinse de guvernul de la Varsovia sunt neconstitutionale, Polonia contestand astfel intaietatea dreptului UE asupra celui national.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

10 minute ago

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

O oră ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

3 ore ago

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc. Unii pelerini au facut peste 1000 de kilometri

Numeroase grupuri de pelerini se indreapta, sambata dimineata, spre Sumuleu Ciuc, pentru a participa la…

31 de minute ago

Bagheta frantuzeasca sarbatorita in Franta cu o emisiune de timbre cu miros

Aproape 600.000 de marci postale cu miros, create pentru a celebra bagheta frantuzeasca artizanala au…

O oră ago