AUR-ul din Bulgaria a provocat violente la Sofia, trei politisti au fost raniti. Revendicari identice cu cele ale lui George Simion

externe

Un protest impotriva masurilor de combatere a epidemiei de coronavirus, desfasurat miercuri in fata parlamentului de la Sofia, a degenerat in ciocniri intre manifestanti si politie, relateaza dpa si BTA, citate de Agerpres.

Sute de sustinatori ai partidului parlamentar Vazrajdane (Renasterea), de orientare nationalista, au fost convocati pe Facebook si adusi cu autobuze din toata Bulgaria. Protestatarii s-au adunat in fata parlamentului pentru a se opune masurilor antiepidemice si programului de vaccinare, cerand abolirea certificatelor verzi pentru COVID-19.

Sustinand ca li se incalca libertatile, demonstrantii s-au afisat ostentativ fara masti de protectie. Ei purtau pancarte cu texte cum ar fi „Luati mainile de pe copiii nostri”, „Vreau o viata normala” si „Nu sunt antivaccin”.

La un moment dat, deputatii au parasit cladirea parlamentului. Traficul era blocat intre sediul bancii centrale a Bulgariei si cel al parlamentului.

Dupa amiaza, demonstrantii au trecut printr-un dispozitiv masiv de forte de ordine si au ajuns pana la intrarea in Adunarea Poporului, blocata din interior cu mese rasturnate, dar nu au patruns in cladire. Trei politisti au fost raniti si au solicitat ingrijiri medicale la spitalul Academiei Medicale Militare.

Vazrajdane a organizat manifestatia dupa ce parlamentarii au votat reguli care permit intrarea in sediul legislativului doar cu dovada de vaccinare, vindecare sau prezenta a anticorpilor, sau cu un test negativ pentru coronavirus.

Premierul Kiril Petkov le-a cerut protestatarilor sa gaseasca un „nou model pentru a face fata urmatorului val” de infectari cu coronavirus, trimitandu-si reprezentanti intr-un grup de lucru, alaturi de oficialitati guvernamentale. „Trebuie sa plecati de la acest protest cu masuri concrete”, le-a transmis el prin intermediul televiziunii private bTV.

Manifestantii si-au desemnat 15 reprezentanti, carora urma sa li se permita accesul in parlament.

Deputatul Ivailo Mircev din partidul Bulgaria Democrata a declarat presei, pe culoarele parlamentului, ca astfel de evenimente nu ar trebui sa aiba loc in fata sediului legislativului. El a afirmat ca oricine are dreptul de a protesta, dar protestele ar trebui sa fie pasnice, iar comportamentele observate i-au discreditat pe demonstranti.

Numarul de infectari cu coronavirus in Bulgaria a ajuns miercuri la un record de 7062 in 24 de ore, arata datele oficiale. Rata de vaccinare la nivel national este cea mai redusa din UE.

Comentarii: