AUR-ul din Bulgaria, desemnat sa formeze noul guvern. Populistii s-au clasat pe locul doi la alegerile de duminica

externe

Premierul bulgar in exercitiu Boiko Borisov a admis miercuri ca nu va avea sprijin parlamentar pentru a forma viitorul guvern, desi a castigat alegerile legislative desfasurate duminica, astfel ca i-a cerut lui Slavi Trifonov, liderul unui nou partid populist, similar cu AUR-ul din Romania, sa incerce sa formeze o majoritate, fara a exclude posibile alegeri anticipate, relateaza agentiile EFE si BTA.

Borisov a spus ca va incerca sa alcatuiasca un guvern din obligatie fata de votantii sai, dar a recunoscut ca nu are sprijin suficient, intrucat patru din cele cinci partide intrate in parlament au exclus orice colaborare cu GERB, partidul sau conservator. GERB (Cetatenii pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei) a obtinut 26% din voturi, cu sase procente sub scorul din 2017.

”Atunci ii va veni randul lui Slavi” sa-si asume ”sarcina complexa si dificila” de a forma guvernul, a declarat miercuri Borisov la inceputul unei sedinte de guvern. De asemenea, Borisov s-a declarat dispus sa sprijine nominalizarea acestuia pentru postul de premier, dar nu a exclus nici alegerile anticipate in caz de esec.

Slavi Trifonov, un popular cantaret si moderator de talk-showuri TV, conduce formatiunea anti-sistem ”Exista un Astfel de Popor” (ITN), aparuta in siajul protestelor antiguvernamentale din vara anului trecut. Acest partid a obtinut la alegerile de duminica 18% din voturi, clasandu-se astfel pe locul doi dupa GERB si lasandu-i in urma pe socialisti, ajunsi pe locul trei.

Fara un program de guvernare bine definit, Trifonov si-a construit campania pe mesaje populiste anticoruptie prin care a asociat fenomenul coruptiei cu Partidul Socialist si cu GERB, formatiunile care au dominat scena politica bulgara in ultimul deceniu, precizeaza Agerpres.

Partidul Socialist s-a aratat totusi dispus sa-l sustina pe Trifonov, care insa a exclus pana in prezent orice alianta atat cu socialistii cat si cu conservatorii lui Borisov.

Alte trei partide vor accede in parlament, respectiv Miscarea pentru Drepturi si Libertati, formatiune a minoritatii turce, si alte doua partide antisistem aparute tot in urma manifestatiilor de anul trecut, partidul liberal-conservator Bulgaria Democratica si formatiunea de stanga denumita ”Ridicati-va! Jos Mafia!”.

Conform repartizarii preliminare a mandatelor in parlament, cele trei noi partide contestatare nu vor putea forma impreuna majoritatea fara sprijinul socialistilor. In acelasi timp, aceleasi trei partide au transmis ca nu se vor alia cu celelalte trei formatiuni traditionale, si anume GERB, Partidul Socialist si formatiunea minoritatii turce, pe care le acuza ca sunt parte a aceluiasi sistem corupt.

Analistul Sorin Ionita a realizat un ghid pentru a intelege mai bine cum cum arata partidele din Bulgaria. Procentele reprezinta rezultatele din sondaje, dinainte de alegeri.

„Supriza mare la alegeri in Bulgaria: AUR pare ca iese pe locul doi, inaintea PSD, conform exit poll la inchiderea urnelor. Clasamentul ar fi asa:

PNL (Boiko Borisov) 25%
AUR (Slavi Trifonov) 17.1%
PSD (Kornelia Dancila) 16.7%
USR-Plus 10.5%
UDMR (turcii) 10.2%
Jos Mafia (whatever) 5%
PRM 4.7%

Pragul electoral e 4%. Marii perdanti sunt DPS, partidul etnicilor turci, dar mai ales Socialistii, mult sub asteptari. Probabil Kornelia Dancila va fi debarcata de la conducerea PSD.

Insa e doar exit poll, fara voturile din diaspora, inclusiv cea din Turcia, lucrurile se mai pot schimba. Parlamentul e fragmentat, cu 7 partide, iar prezenta la urne a fost rezonabila, 44%”, a explicat Ionita pe Facebook.

Mai mult despre:

Comentarii: