externe

AUR-ul spaniol, avans puternic in Spania. Extremistii de la Vox anunta un rezultat „istoric” la alegerile din Castilia si Leon

Partidul Popular (dreapta) s-a situat pe primul loc fara a obtine majoritatea absoluta duminica in Castilia si Leon, in centrul Spaniei, dupa alegerile regionale anticipate marcate de un puternic avans al partidului de extrema dreapta Vox, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Potrivit rezultatelor aproape finale, Partidul Popular (PP) a castigat 31,4% din voturi, inaintea Partidului Socialist (PSOE) al premierului Pedro Sanchez (30%). Vox s-a clasat pe locul al treilea, cu 17,6% din voturi.

PP dispune astfel de 31 de locuri din cele 81 din parlamentul regional, departe de majoritatea absoluta care i-ar permite sa guverneze singur. Partidul Socialist coboara la 28 de mandate, iar Vox ajunge la 13 locuri, in timp ce pana in prezent avea doar unul.

Acest rezultat este „istoric”, a salutat duminica seara liderul partidului de extrema dreapta, Santiago Abascal. Acest lucru ii confera lui Vox „dreptul si datoria” de a participa „la formarea unui guvern”, a insistat el, lasand sa se intrevada o alianta cu PP.

Actualul presedinte al guvernului regional din Castilia si Leon si lider zonal al PP, Alfonso Fernandez Manueco, a spus, la randul sau, ca doreste „sa dialogheze cu toata lumea”.

Marginal in urma cu abia patru ani, Vox a provocat un cutremur politic in Spania la sfarsitul lui 2018, intrand pentru prima data intr-un parlament regional, cel al Andaluziei (sud). Acest partid a devenit apoi in 2019 a treia forta politica din parlamentul spaniol.

Vox sprijina deja PP la guvernare in Andaluzia si in regiunea Madrid, dar fara a face parte din guvern. In Castilia si Leon, partidul de extrema dreapta a facut cunoscut in ultimele saptamani ca nu se va multumi sa sustina executivul din exterior.

Aceste alegeri anticipate au fost convocate in decembrie chiar de Alfonso Fernandez Manueco. El spera sa-si consolideze majoritatea in parlamentul regional, dupa ruperea de aliatii sai din partidul de centru-dreapta Ciudadanos.

In pierdere de viteza dupa mai multe alegeri, Ciudadanos a obtinut duminica doar 4,5% din voturi si pastreaza un singur loc in parlament, fata de 12 pana in prezent.

In Spania, regiunile sunt dotate cu prerogative largi, iar alegerile regionale capata o dimensiune nationala. Pedro Sanchez a mers de mai multe ori pentru a-l sustine pe candidatul partidului sau, la fel ca si liderii principalelor partide spaniole.

Cu o populatie de aproape 2,4 milioane de locuitori, Castilia si Leon, o regiune foarte rurala, este un bastion al PP de 35 de ani, reaminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

2 ore ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

3 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

3 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

4 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

4 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

5 ore ago