news

Aurescu: „Bucurestiul devine din nou capitala internationala a diplomatiei. Vin peste 250 de delegati din peste 30 de tari”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi ca Bucurestiul devine din nou capitala internationala a diplomatiei prin organizarea primei Conferinte privind securitatea Marii Negre sub egida Platformei Internationale Crimeea si a unei noi reuniuni a Trilateralei Romania – Republica Moldova – Ucraina, scrie Agerpres.

„Imi face o deosebita placere sa gazduiesc, astazi, la Bucuresti, doua evenimente de importanta deosebita. Este vorba despre Conferinta privind securitatea Marii Negre, prima de acest fel organizata sub egida Platformei Internationale Crimeea impreuna cu Ucraina, cu Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina, Ministerul Apararii din Romania si Ministerul Apararii din Ucraina, precum si a doua sesiune a Trilateralei dintre Romania – Republica Moldova si Ucraina, dupa cea pe care am organizat-o anul trecut la Odessa in luna septembrie. Ambele reuniunii reprezinta evenimente de importanta deosebita pentru Romania, pentru Bucuresti, care iarasi devine, dupa reuniunile pe care le-am gazduit in noiembrie anul trecut – reuniunea liderilor de la Munchen si reuniunea ministeriala NATO -, capitala internationala a diplomatiei”, a spus Aurescu, inainte de a participa la prima Conferinta privind securitatea Marii Negre sub egida Platformei Internationale Crimeea.

Bogdan Aurescu a spus ca la conferinta sunt si invitati care participa in format virtual.

„Peste 250 de delegati din peste 30 de tari vin astazi la Bucuresti pentru a participa la acest eveniment”, a subliniat Aurescu.

Seful diplomatiei romane a reiterat condamnarea razboiului dus de Federatia Rusa in Ucraina.

Ministrul a prezentat obiectivul conferintei.

„Este o expresie importanta a solidaritatii si a sustinerii pe care Romania o acorda Ucrainei. Este, in acelasi timp, o expresie a increderii pe care Ucraina o are in cooperarea cu Romania. De asemenea, trebuie spus ca importanta acestei conferinte rezida in obiectivul pe care il propune, si anume sa discute lectiile invatate in urma conflictului din Ucraina, sa tragem concluzii cu privire la modalitatile in care putem sa contracaram efectele agresiunii ruse asupra Ucrainei, atat in ce priveste Ucraina in sine, cat si in ceea ce priveste celelalte state vulnerabile din regiune, in special Republica Moldova, dar si Georgia. De asemenea, dorim sa contracaram efectele razboiului hibrid, razboiului informational, razboiului cibernetic pe care Federatia Rusa il instrumenteaza impotriva regiunii, impotriva statelor europene si aliate. Este, in egala masura, o conferinta care se concentreaza nu doar pe dimensiunea hard a securitatii, ci se concentreaza pe aspecte care tin de libertatea navigatiei, libertatea comertului, pe facilitarea rutelor de transport de energie in regiune, intr-un cuvant pe transformarea Marii Negre, dupa ce acest razboi se va sfarsi cu victoria Ucrainei, asa cum dorim cu totii, intr-o zona de pace si prosperitate”, a mai spus Aurescu.

Ministrul de Externe a punctat ca pledeaza pentru un angajament strategic al Uniunii Europene si al NATO in regiunea Marii Negre, dublat si de o agenda transatlantica solida.

Seful diplomatiei romane a prezentat si obiectivele trilateralei.

„Astazi, in cadrul reuniunii trilaterale, vom discuta despre toate provocarile de securitate asupra atat a Ucrainei, cat si Republicii Moldova. Vom discuta cum sa contracaram agresiunea militara rusa si efectele acesteia, cum sa contracaram actiunile hibride impotriva Republicii Moldova. Vom discuta despre evolutiile legate de dosarul transnistrean si, nu in ultimul rand, vom adopta o declaratie comuna care va concentra angajamentul nostru de a ne intari cooperarea in acest format trilateral. Dorim sa transmita mesajul ca securitatea Ucrainei si Republicii Moldova sunt interconectate si, in acelasi timp, dorim sa transmitem foarte clar mesajul ca sustinerea pentru consolidarea securitatii Ucrainei, pentru consolidarea securitatii Republicii Moldova, efortul Romaniei in acest sens reprezinta o contributie directa la intarirea securitatii Romaniei si a cetatenilor romani. Sper ca discutiile de astazi vor aduce rezultate foarte bune, concrete si, in acest fel, Romania isi va reconfirma profilul de actor regional relevant, ca aliat de incredere si ca furnizor de stabilitate si securitate in regiunea Marii Negre”, a conchis ministrul de Externe.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

43 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

49 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago