Aurescu a obtinut o declaratie oficiala a UE de condamnare a atacului Iranului asupra navei „Mercer Street”: „Toate probele disponibile indica cu claritate Iranul ca faptuitor”

news

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, saluta publicarea, duminica, a Declaratiei emise de Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Josep Borrell, in numele tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE27), prin care este condamnat atacul asupra vasului comercial „Mercer Street”, in urma caruia si-au pierdut viata un cetatean roman si unul britanic.

„Demersul celor 27 de state membre ale UE are loc ca urmare a convorbirii telefonice a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Inaltul Reprezentant Josep Borrell, de la 3 august 2021. Prin intermediul Declaratiei, cele 27 state membre ale UE condamna puternic atacul din 29 iulie 2021 asupra vasului comercial, reafirmand caracterul ilegal si fara nicio justificare al acestuia. De asemenea, prin Declaratie, cele 27 state membre isi exprima solidaritatea cu Romania si transmit condoleante familiilor si celor apropiati victimelor”, se arata intr-un comunicat de presa remis de MAE.

Potrivit sursei citate, declaratia UE27 reconfirma faptul ca atacul asupra vasului „Mercer Street” reprezinta o incalcare a dreptului international si o amenintare la adresa pacii, facand apel la oprirea unor astfel de actiuni unilaterale si subliniaza importanta garantarii libertatii de navigatie, in conformitate cu dreptul international.

„De asemenea, Declaratia UE27 reconfirma responsabilitatea Republicii Islamice Iran in ceea ce priveste atacul, subliniind ca toate probele disponibile indica cu claritate Iranul ca faptuitor. Nu in ultimul rand, UE27 lanseaza un apel la adresa tuturor actorilor regionali relevanti de a juca un rol constructiv in eforturile de mentinere a pacii si stabilitatii regionale. In acest sens, potrivit Declaratiei, UE va continua eforturile diplomatice intense pentru a incuraja dialogul si solutiile adecvate si eficiente”, mai precizeaza comunicatul.

Mai mult despre: ,

Comentarii: