Aurescu da asigurari, nu trebuie sa ne temem de Rusia: „Romania este protejata extrem de bine si nimeni nu trebuie sa aiba vreo frica din acest punct de vedere”

news

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a afirmat, sambata, ca in pozitia Romaniei cu privire la conflictul ruso-ucrainean, tara noastra a fost consultata indeaproape de catre Statele Unite. El considera ca pachetul de sanctiuni care se pregateste pentru Rusia va avea „costuri severe”.

„Efortul Romaniei din aceasta perioada a fost extrem de intens, pentru ca alaturi de partenerii si aliatii nostri din NATO, alaturi de celelalte state membre ale Uniunii Europene, in relatia cu partenerul strategic american, am incercat sa gasim solutii pentru dialog, solutii pentru dezescaladare. Trebuie spus ca Romania a fost foarte activ si profund implicata in redactarea acestor propuneri ale NATO pe de o parte – ele au fost elaborate cu contributia substantiala a Romaniei si cu decizia Romaniei ca stat membru NATO, pe de alta parte – in redactarea de catre Statele Unite a propunerilor pe care le-a inaintat tot pe 26 ianuarie partile ruse.

Noi am fost consultati indeaproape de Statele Unite, am transmis observatii si comentarii, iar ele au fost incluse in documentul care a fost transmis partii ruse pe 26 ianuarie. Prin urmare, asteptam cu foarte mult interes sa vedem ce contine reactia partii ruse. Securitatea Marii Negre este o parte integranta a securitatii euroatlantice. Deci aceste masuri de raspuns in niciun caz nu reprezinta masuri cu caracter escalatoriu pe care, sa spunem, Federatia Rusa ar trebui sa le interpreteze asa, ci dimpotriva, reprezinta masuri cu caracter de descurajare”, a declarat Bogdan Aurescu, sambata la emisiunea „Be EU” difuzata de Antena 3, citat de news.ro.

Ministrul de Externe a explicat ca situatia de la granita cu Ucraina este din ce in ce mai tensionata, pe fondul desfasurarii masive de trupe de catre Federatia Rusa.

„Ceea ce dorim sa facem si ceea ce intreprindem la nivelul Aliantei este sa consolidam postura de descurajare si aparare pe Flancul Estic. Iar daca vom face o comparatie intre numarul de trupe aliate de pe Flancul Estic si desfasurarea masiva de forte pe care Rusia a efectuat-o in proximitatea Ucrainei si in regiunea Marii Negre constatam ca avem de-a face cu o proportie de 1 la 10.

Avem in jur de 15.000 de trupe aliate pe Flancul Estic, fata de, iata, aproape 150.000, conform ultimelor rapoarte, de trupe rusesti pe frontiera cu Ucraina sau in Peninsula Crimeea, respectiv in regiunea Marii Negre, in general. Situatia, din pacate, ramane in continuare foarte tensionata, asa cum ati spus. Am constatat in ultimele zile o serie de declaratii ale partii ruse care sustine ca o parte a trupelor din proximitatea Ucrainei si din regiunea Marii Negre au inceput sa se retraga. Pe de alta parte, constatam, potrivit informatiilor de specialitate din mediul aliat, ca aceasta informatie nu se confirma, dimpotriva, informatiile disponibile arata ca partea rusa continua sa consolideze prezenta militara la frontiera cu Ucraina”, a mai afirmat Aurescu.

El a adaugat ca poate fi constatata „o mutare interesanta in Federatia Rusa, prin solicitarea adresata de catre Duma de Stat presedintelui Putin de a recunoaste ca entitati independente regiunile separatiste din estul Ucrainei”.

„De asemenea, am putut sa constatam la conferinta de presa pe care presedintele Putin a sustinut-o impreuna cu cancelarul Germaniei, tot in aceasta saptamana, folosirea de catre presedintele Putin a termenului de “genocid” cu privire la situatia din estul Ucrainei. Prin urmare, elementele pe care le avem la dispozitie nu ne arata nicio dezescaladare, nicio detensionare a situatiei de criza”, a mai precizat Aurescu.

Acesta a reiterat ideea garantiilor de securitate de care beneficiaza Romania ca stat membru NATO.

„Am spus-o de mai multe ori si v-o spun si acum cat se poate de clar si raspicat: niciun cetatean roman nu trebuie sa se teama ca este in nesiguranta. Dimpotriva, Romania si societatea romaneasca se afla in acest moment sub umbrela de securitate a Aliantei Nord-Atlantice, care este cea mai puternica alianta politico-militara din istorie. Prin urmare, Romania beneficiaza de absolut toate garantiile de securitate de care poate beneficia. Este cea mai sigura situatie pentru Romania si pentru cetatenii sai, nu exista niciun pericol ca NATO, deci inclusiv Romania, atrase intr-un conflict cu caracter militar. In orice caz, Romania este protejata extrem de bine si nimeni nu trebuie sa aiba vreo frica din acest punct de vedere”, a mai spus Aurescu.

In opinia acestuia, pachetul de senctiuni care se pregateste pentru Rusia va avea „costuri severe”.

„Un pachet de sanctiuni este in curs de finalizare si este extrem de substantial si de cuprinzator. Prin urmare, este cazul ca Rusia sa fie descurajata de perspectiva adoptarii acestui pachet de sanctiuni pentru ca el intr-adevar va produce, asa cum a decis Consiliul European in decembrie, costuri masive, costuri severe, consecinte masive fata de Federatia Rusa. Este vorba de sanctiuni care vizeaza domeniul financiar si bancar, tranzactii comerciale cu anumite tipuri de produse, nu intru in foarte multe detalii pentru ca pachetul nu este inca public. Deci este vorba despre consecinte serioase asupra economiei Federatiei Ruse, care trebuie sa fie luate in considerare, iar acest pachet de sanctiuni fara indoiala are si un rol de descurajare. Nu trebuie sa ajungem neaparat la adoptarea lui, desi suntem pregatiti sa o facem in cazul in care Rusia va continua agresiunea impotriva Ucrainei. Este important sa se stie faptul ca acest pachet de sanctiuni este unul foarte serios. Rusia ar trebui sa inteleaga ca orice fel de actiune agresiva, asertiva, pe care o intreprinde in vecinatatea Aliantei Nord-Atlantice este intampinata cu o reactie proportionala de raspuns. Pentru ca, pana la urma, tot ceea ce a facut Alianta Nord-Atlantica, toate masurile care au fost luate dupa 2014, dupa invadarea ilegala a Peninsulei Crimeea, au fost masuri de reactie la ceea ce Federatia Rusa a facut, masuri pur defensive care au constat in crearea prezentei inaintate a NATO pe Flancul Estic, in nordul Flancului Estic – prezenta inaintata intarita, iar in sudul Flancului Estic – prezenta inaintata adaptata. Ceea ce decidem in aceste zile la nivelul Aliantei Nord-Atlantice, decizia pe care ministrii apararii au luat-o, reprezinta inceputul unui parcurs, unei proceduri care speram ca va duce la crearea acestor grupuri de lupta, inclusiv a unui grup de lupta gazduit de Romania, ceea ce reprezinta, de fapt, un raspuns adecvat, proportional, la ceea ce face Federatia Rusa.”, a conchis Bogdan Aurescu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: