Aurescu, intalnire cu un inalt oficial SUA la Bucuresti. Au vorbit despre „descurajarea actiunilor agresive ale Federatiei Ruse”

news

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit miercuri pe Derek Chollet, consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA, oficial cu rang de subsecretar de stat, aflat in vizita in Romania, context in care a apreciat eforturile diplomatice intense ale SUA pentru detensionarea situatiei de securitate din vecinatatea estica si a multumit pentru decizia de consolidare a prezentei militare americane pe teritoriul Romaniei.

Bogdan Aurescu a vorbit despre dislocarea in aceasta perioada a unui batalion Stryker cu 1.000 de militari americani. Seful diplomatiei romane a evidentiat ca „intarirea prezentei fortelor militare americane pe Flancul Estic al NATO, in urma solicitarii tarilor aliate din regiune, inclusiv a Romaniei, reprezinta un pas necesar si un semnal ferm care demonstreaza soliditatea angajamentului Statelor Unite pentru securitatea acestor aliati, avand ca scop descurajarea actiunilor agresive ale Federatiei Ruse”, arata un comunicat MAE.

In acest context, ministrul roman de Externe a respins din nou, ca „inacceptabile”, amenintarea cu utilizarea fortei armate, precum si tentativele de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii de securitate europene. In plus, a subliniat necesitatea continuarii abordarii principiale a NATO si a SUA si a mentinerii coordonarii si solidaritatii aliate.

Cei doi oficiali au subliniat importanta unitatii transatlantice si in ceea ce priveste sprijinul pentru parteneri, precum si pentru mentinerea politicii usilor deschise a NATO.

De asemenea, au agreat continuarea coordonarii apropiate privind masurile concrete care trebuie luate la nivelul Aliantei, inclusiv in ceea ce priveste consolidarea posturii de descurajare si aparare a NATO si a masurilor care trebuie luate in eventualitatea unei noi agresiuni ruse in Ucraina, inclusiv pregatirea unui pachet consistent de sanctiuni, fiind subliniata coordonarea foarte buna pe acest subiect intre UE si SUA.

Totodata, cei doi oficiali au evaluat perspectivele de evolutie a demersurilor diplomatice pentru obtinerea dezescaladarii situatiei de securitate. In acelasi timp, a fost reiterat, de catre ambii oficiali, caracterul strict defensiv al facilitatii antiracheta de la Deveselu, care nu gazduieste, nu va gazdui – si nici nu o poate face – rachete de tip ofensiv, facilitatea nefiind indreptata impotriva Rusiei, ci avand in vedere eventuale atacuri cu rachete balistice din afara spatiului euroatlantic, din Orientul Mijlociu.

La randul sau, oficialul american a exprimat aprecierea deosebita pentru angajamentul constant asumat de Romania, ca partener strategic al SUA si stat aliat NATO responsabil si de incredere, pentru stabilitatea si securitatea regiunii Marii Negre, dar si la nivel european si euroatlantic. El a multumit pentru coordonarea si contributia substantiala a Romaniei in redactarea raspunsurilor transmise de Statele Unite si NATO Rusiei, la 26 ianuarie. A reiterat mesajele partii americane privind necesitatea solutionarii pe cale diplomatica a crizei actuale si a reconfirmat angajamentul de neclintit al SUA pentru Articolul 5 si asigurarea securitatii aliatilor NATO, inclusiv a Romaniei. Oficialul american a multumit pentru disponibilitatea Romaniei de a gazdui cei 1.000 de militari americani ai batalionului Stryker si pentru decizia rapida a autoritatilor romane in acest sens.

In plan bilateral, pe fondul celebrarii, in 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, a fost agreata necesitatea dinamizarii contactelor politice si a cooperarii in domenii precum cel energetic sau al infrastructurii, inclusiv in ceea ce priveste proiectele majore de interconectare strategice, Rail2Sea si Via Carpathia, respectiv in ce priveste eforturile romano-americane indreptate pentru atingerea obiectivului comun de aderare a Romaniei la programul Visa Waiver. Cei doi oficiali au subliniat importanta derularii unor evenimente comune, atat in Romania, cat si in Statele Unite, pentru marcarea momentului simbolic si deosebit de important din acest an al evolutiei Parteneriatului Strategic bilateral.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: