Aurescu nu-i crede pe rusi: „Deocamdata ceea ce vedem este ca echipamentul ramane pe loc. Este nevoie de o retragere completa a acestor trupe si echipamente”

politica

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, miercuri, ca este nevoie de o retragere „completa” a trupelor si echipamentelor desfasurate de Federatia Rusa la frontierele Ucrainei si in regiunea Marii Negre pentru a se vorbi „cu adevarat” de o dezescaladare a tensiunilor.

Seful diplomatiei romane a fost audiat in comisiile pentru politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor privind evolutiile de securitate din bazinul Marii Negre.

„Am discutat despre necesitatea continuarii demersurilor in vederea dezescaladarii, pentru a obtine o detensionare a situatiei de securitate. Este nevoie sa continuam sa promovam dialogul pentru a obtine aceste obiective si, in egala masura, este nevoie sa fim pregatiti pentru situatia in care vom ajunge la un conflict”, a precizat Aurescu.

El a subliniat ca este nevoie sa se vada daca, intr-adevar, este vorba despre o retragere a trupelor rusesti desfasurate la frontierele Ucrainei si in regiunea Marii Negre, in conditiile in care deocamdata echipamentele raman pe loc.

„Asa cum a spus si ieri secretarul general NATO, in acest moment este nevoie de o confirmare a acestor miscari de trupe si sa vedem daca intr-adevar este vorba despre o retragere. Pentru ca, asa cum spunea si secretarul general NATO ieri, deocamdata ceea ce vedem este ca echipamentul ramane pe loc. Asa cum s-a intamplat si anul trecut in luna aprilie, cand a existat un mare exercitiu militar organizat de Rusia, tot in aceeasi regiune, (…) si atunci a existat o retragere a unora dintre trupe, dar echipamentele au ramas pe teren si sunt utilizate si astazi. Pentru a vorbi cu adevarat de o dezescaladare este nevoie de o retragere completa a acestor trupe si echipamente desfasurate de Federatia Rusa la frontierele Ucrainei si in regiunea Marii Negre”, a punctat Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

Ministrul de Externe a transmis ca „nu exista in acest moment pericolul unei implicari militare a Romaniei sau a Aliantei Nord Atlantice”.

„Romania, ca stat membru al Aliantei Nord Atlantice, beneficiaza, in acest moment, de toate garantiile de securitate pe care le poate avea. Ca stat aliat, suntem deplin aparati de apararea colectiva, de umbrela aliata de securitate. Niciun cetatean roman nu trebuie sa se teama, sa aiba frica de implicarea Romaniei intr-un conflict militar, pentru ca acest lucru nu se va intampla. E adevarat ca, daca Federatia Rusa va porni un conflict militar, o agresiune militara impotriva Ucrainei, situatia de securitate in general la nivel european, va cunoaste o deteriorare si mai puternica si, atunci, evident ca o astfel de situatie va afecta Alianta Nord Atlantica in ansamblul sau, inclusiv Romania, dar nu exista in acest moment pericolul unei implicari militare a Romaniei sau a Aliantei Nord Atlantice”, a explicat ministrul Aurescu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: