news

AURSF solicita suspendarea platii ratelor pentru trei luni. Bancile iau in calcul masuri de sprijin a clientilor

Bancile comerciale din tara anunta ca sunt gata sa acorde sprijin clientilor si autoritatilor privind limitarea efectelor negative ale epidemiei de COVID-19.

Asociatia Romana a Bancilor si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, organizatii care reprezinta toate institutiile bancare active pe piata romaneasca, au transmis luni un comunicat in acest sens. Institutiile anunta ca expertii bancilor cauta deja solutiile tehnice individuale si legale pentru a veni in intampinarea nevoilor clientilor viabili, de la caz la caz, privind plata ratelor.

Insa deocamdata sunt probleme legale care ar putea conduce la deteriorarea profilului de risc al solicitantilor.

In acest sens, sistemul bancar a inaintat catre guvern si catre Banca Nationala un set de masuri menite sa-i permita sa fie cat mai bine pregatit pentru a raspunde solicitarilor clientilor.

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a transmis, luni, o scrisoare premierului Ludovic Orban in care i se solicita adoptarea in regim de urgenta a mai multor masuri in beneficiul consumatorilor utilizatori de servicii financiare, printre care si amanarea, pe o perioada de 3 luni, a platii ratelor la toate creditele, anunta organizatia.

„Grava situatie de criza din sectorul sanitar, pe fondul epidemiei globale a noului coronavirus, a facut ca Ziua Internationala a Consumatorilor, celebrata in fiecare an pe data de 15 martie, sa treaca aproape neobservata. Aceasta insa nu inseamna ca autoritatile nu au obligatia de a lua toate masurile necesare pentru protejarea consumatorilor. Dimpotriva, consideram ca se impun masuri rapide si decisive pentru sustinerea celor care reprezinta, de departe, cea mai vulnerabila veriga a participantilor la viata economica si sociala a Romaniei”, se spune in document comunicat.

Astfel, AURSF propune urmatoarele masuri: amanarea pe o perioada de trei luni a platii ratelor la toate creditele consumatorilor, indiferent ca este vorba de credite imobiliare, credite Prima Casa, credite de nevoi personale, carduri de credit, credite acordate de banci sau credite acordate de IFN-uri; suspendarea, pe o perioada de trei luni, a tuturor executarilor silite care afecteaza consumatorii utilizatori de servicii financiare, indiferent de stadiul de derulare a procedurilor; suspendarea timp de trei luni a activitatii de recuperare a creantelor provenite din neplata la termen a datoriilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare; interzicerea expresa, pe o perioada de trei luni, a blocarii conturilor bancare ale consumatorilor de catre banci, pe motivul neactualizarii datelor personale ale acestora.

Organizatia mentioneaza ca, in perioade de criza majora, cum este si aceea pe care o traversam in acest moment, AURSF considera ca solidaritatea nationala trebuie sa fie primordiala, iar protejarea drepturilor si intereselor consumatorilor, inclusiv a celor utilizatori de servicii financiare, trebuie sa constituie o prioritate majora a Guvernului.

„De aceea, domnule prim-ministru, pentru evitarea unei grave crize sociale, speram ca, pe langa masurile de protejare a mediului de business, pe care le sustinem, veti acorda atentia cuvenita si actiunilor si masurilor de protectie a consumatorilor utilizatori de servicii financiare”, se spune in comunicat.

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a fost infiintata in toamna anului 2013, pentru a veni in sprijinul consumatorilor utilizatori de servicii financiare si este membra a Federatiei Europene a Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance), iar din aprilie 2016 presedintele AURSF este membru al board-ului organizatiei.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

14 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

21 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

O oră ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago