Aurul trece de 2.100 de dolari, ajungand la cel mai ridicat nivel din istorie. Cum s-a ajuns la aceasta situatie

externe

Lingouri de aur

Contractele futures pe aur s-au stabilit luni la cel mai ridicat nivel din toate timpurile, deoarece traderii pariaza ca Rezerva Federala va incepe sa reduca ratele dobanzilor in a doua jumatate a anului, asa ca investitorii vor alege siguranta data de metalul galben, relateaza CNBC.

Contractul pe aur pentru luna aprilie a castigat 30,60 dolari, sau 1,46%, pentru a se stabili la 2.126,30 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel de la crearea contractului in 1974.

„Aurul a avut o evolutie buna in pofida ratelor ridicate ale dobanzilor si a dolarului puternic. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca bancile centrale ale lumii au cumparat o cantitate enorma de aur dupa ce SUA si Uniunea Europeana au confiscat 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei in urma invaziei Moscovei in Ucraina”, potrivit lui Peter Boockvar, director de investitii la Bleakley Financial Group.

Aurul are acum o crestere pe fondul asteptarilor ca Fed va incepe sa reduca ratele dobanzilor in acest an, pe masura ce inflatia va scadea, a spus el. „Atunci cand ratele scad, pretul aurului creste de obicei, deoarece investitorii cauta un refugiu sigur, in conditiile in care active precum obligatiunile devin mai putin atractive deoarece nu mai ofera randamente satisfacatoare”, a mai spus el.

Bart Melek, seful global al strategiei pentru marfuri la TD Securities, a declarat ca aurul creste dupa ce datele economice, in special cele din sectorul manufacturier, au fost mai slabe decat se asteptau saptamana trecuta.

„Asteptarea aici este ca inflatia se va modera probabil in timp, pe masura ce economia slabeste, iar acest lucru va da o marja de manevra pentru ca Fed sa se gandeasca serios la reducerea ratelor”, a spus el. „Traderii pariaza ca Fed va reduce ratele in iunie”, a continuat el.

Aurul a crescut cu 2,63% de la inceputul anului pana in prezent.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: