Australia isi revizuieste doctrina militara si investeste in rachete cu raza lunga de actiune: „Sa descurajam China sa foloseasca forta pentru a-si atinge obiectivele politice, inclusiv in Taiwan sau in Marea Chinei de Sud”

externe

Australia isi va accelera eforturile de a cumpara rachete cu raza mai mare de actiune pentru a contracara amenintarea tot mai mare din partea Chinei, potrivit unui studiu pentru Revizuirea Strategica a Apararii, scrie BBC.

In analiza se arata ca tara nu mai poate fi protejata de izolarea sa geografica in „era rachetelor”.

Guvernul va cheltui aproximativ 19 miliarde de dolari australieni (12 miliarde de dolari) pentru a pune in aplicare recomandarile imediate ale raportului.

Studiul de 110 pagini este descris ca fiind cea mai mare revizuire a apararii australiene de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Revizuirea Strategica a Apararii (DSR) are loc pe fondul cresterii tensiunilor regionale legate de pozitia Chinei fata de Taiwan.

De asemenea, marina chineza si-a stabilit o prezenta majora in Marea Chinei de Sud, revendicand parti din aceasta ca teritoriu propriu, contrar dreptului international.

„Consolidarea militara a Chinei este acum cea mai mare de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial incoace. Aceasta intensificare are loc fara transparenta”, se arata in raport.

Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat ca analiza va „modela viitorul, in loc sa astepte ca viitorul sa ne modeleze pe noi”, iar recomandarile sale vor face Australia „mai autonoma, mai pregatita si mai sigura”.

Raportul recomanda ca fortele armate ale Australiei sa se reorienteze de la blindate la „capacitatea de atac cu raza de actiune mai lunga, cu munitii fabricate in Australia”, a declarat ministrul Apararii, Richard Marles.

Ministrul a declarat ca achizitia de „rachete de precizie” cu raza de actiune de peste 500 km ar oferi armatei „puterea de foc si mobilitatea de care are nevoie in viitor”.

Iar noua postura de aparare a Australiei a fost menita sa tina „un adversar precum China… cat mai departe posibil”, a declarat analistul Institutului Australian de Politici Strategice (ASPI), dr. Malcolm Davis.

„Ceea ce incercam sa facem este sa descurajam China sa foloseasca forta pentru a-si atinge obiectivele politice, inclusiv in Taiwan sau in Marea Chinei de Sud. Deci este vorba despre descurajare. Dar descurajarea poate esua, asa cum am vazut cu Ucraina, asa ca atunci trebuie sa fii pregatit sa raspunzi.”, a spus el.

Apoi a adaugat: desi revizuirea este un „pas in directia corecta”, nu este o solutie completa.

„Mergem pe calea unei forte concentrate care este mai potrivita pentru tipul de amenintare cu care ne confruntam in acest deceniu si in anii urmatori, decat [una] care incearca sa faca totul. Dar cred ca trebuie facut mai mult. Trebuie sa cheltuim mai mult pentru aparare… si trebuie sa investim pentru a aduce [fortele] mult mai rapid pe teren.”

Revizuirea strategica recomanda consolidarea apararii nordice a Australiei si acordarea unei mai mari capacitati de operare a trupelor din bazele nordice.

De asemenea, Australia va accelera planurile de achizitionare a sistemului terestru de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), utilizat cu mare succes de armata ucraineana.

Pentru a finanta noile prioritati ale Australiei, o serie de proiecte, inclusiv planurile pentru noi tunuri autopropulsate si vehicule de aprovizionare cu munitie pentru armata, vor fi amanate.

Richard Marles a declarat ca revizuirea a evidentiat importanta mentinerii unei „capacitati continue de constructie navala in aceasta tara”.

Studiul a recomandat achizitionarea de rachete anti-nava cu raza lunga de actiune pentru avioanele de lupta.

Luna trecuta, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vanzarea a 220 de rachete de croaziera catre Australia, intr-o tranzactie evaluata la 895 de milioane de dolari.

Rachetele nenucleare vor fi utilizate de submarinele din clasa Virginia pe care Australia le va achizitiona de la SUA in cadrul pactului de aparare Aukus, convenit de Australia, Regatul Unit si SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: