Australia scoate monarhia britanica de pe bancnotele sale. Regele Charles al III-lea va ramane pe monede

externe

Reserve Bank, banca centrala a Australiei a declarat, joi, ca noua sa bancnota de 5 dolari va prezenta un design indigen, si nu imaginea regelui Charles al III-lea. Dar regele este inca de asteptat sa apara pe monedele care poarta in prezent imaginea regretatei Regine Elisabeta a II-a, potrivit AP.

Bancnotele de 5 dolari au fost singurele ramase din Australia care contine inca o imagine a monarhului.

Decizia a venit in urma consultarii cu guvernul Laburist de centru-stanga, care a sprijinit schimbarea. Oponentii spun ca miscarea este motivata politic.

Monarhul britanic ramane seful statului Australiei, desi in prezent acest rol este in mare masura simbolic. La fel ca multe foste colonii britanice, Australia dezbate in ce masura ar trebui sa-si pastreze legaturile constitutionale cu Marea Britanie.

Reserve Bank a declarat ca noua bancnota de 5 dolari va avea un design care sa inlocuiasca portretul reginei, care a murit anul trecut si care va onora „cultura si istoria primilor australieni”.

„Cealalta parte a bancnotei de 5 dolari va continua sa prezinte parlamentul australian”, a spus banca intr-un comunicat.
Liderul opozitiei, Peter Dutton, este de acord si cu miscarea pornita pentru schimbarea zilei nationale a Australiei.

Dutton a spus ca un rol entral in decizia ca regele sa nu apara pe bancnota l-a avut prim-ministrul Anthony Albanese.

Dupa ce a preluat mandatul anul trecut, Albanese a inceput sa puna bazele unei republici australiane prin crearea unei noi pozitii de ministru adjunct al republicii, dar organizarea unui referendum pentru ruperea legaturilor constitutionale cu Marea Britanie nu a fost o prioritate de prim ordin pentru guvernul sau.

Banca intentioneaza sa se consulte cu grupurile indigene in proiectarea bancnotei de 5 dolari, un proces despre care se asteapta sa dureze cativa ani.

Actuala bancnota va fi emis pana la introducerea noului design si va ramane un mijloc legal de plata chiar si dupa ce noua bancnota va intra in circulatie.

Monetaria australiana va face tranzitia catre un design cu portretul regelui pana la sfarsitul acestui an.
Partidul Laburist de centru-stanga al lui Albanese incearca sa transforme Australia in republica, cu un cetatean australian ca sef de stat in loc de monarhul britanic.

Dupa ce laburistii au castigat alegerile in mai anul trecut, Albanese l-a numit pe Matt Thistlethwaite ca ministru adjunct al republicii. Thistlethwaite a spus in iunie ca nu va exista nicio schimbare cat timp regina va fi in viata.

In 1999, in cadrul unui referendum propus de laburisti, australienii au votat mentinerea monarhul britanic ca sef de stat al Australiei.
Chiar inainte de moartea reginei, guvernul se angajase deja sa organizeze un referendum anul acesta pentru a recunoaste populatia indigena in constitutie. Guvernul a respins adaugarea unei intrebari despre republica la acel referendum ca o distragere nedorita de la prioritatea sa indigena.

La un moment dat, regina Elisabeta a II-a a aparut pe cel putin 33 de monede diferite, mai mult decat orice alt monarh, o realizare remarcata de Guinness World Records.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: