Australia se va alatura unei misiuni de mentinere a pacii in Ucraina, in cazul unei incetari a focului

externe

Australia ar putea lua in considerare participarea la o misiune de mentinere a pacii in Ucraina in cazul unei incetari a focului, a declarat, duminica, prim-ministrul Anthony Albanese, precizand totodata ca este inca prea devreme pentru ca fortele sale armate sa fie desfasurate.

Franta si Marea Britanie lucreaza la ceea ce ar putea fi o forta europeana in cazul unei incetari a focului intre Rusia si Ucraina, cu scopul de a preveni atacurile rusesti asupra oraselor, porturilor si infrastructurii ucrainene, au dezvaluit mai multe ziare britanice saptamana trecuta, informeaza AFP, preluata de news.ro.

„Am spus clar, public si in mai multe ocazii, ca am lua in considerare participarea la orice misiune de mentinere a pacii in Ucraina”, a declarat premierul australian Anthony Albanese dupa o intalnire sambata cu omologul sau britanic Keir Starmer.

„Cele doua natiuni ale noastre sunt foarte clare cu privire la sprijinul lor pentru Ucraina”, a insistat el, asigurand totusi ca «este inca prea devreme» pentru a discuta despre o desfasurare a fortelor australiene.

„Nu poti avea o misiune de mentinere a pacii fara pace”, a subliniat el, intr-un moment in care presedintele american Donald Trump incearca sa impuna un acord de pace intre Kiev si Moscova.

Australia a anuntat ca va trimite un reprezentant de rang inalt la reuniunea sefilor de stat major ai apararii europene pregatiti sa garanteze pacea viitoare in Ucraina, care va avea loc marti la Paris in prezenta lui Emmanuel Macron.

Ucraina se confrunta cu dificultati pe linia frontului si este criticata de presedintele american Donald Trump, a carui tara a inghetat saptamana aceasta ajutorul militar si schimbul de informatii pe care le furniza.

Ca raspuns, tarile europene s-au grabit sa isi intensifice sprijinul pentru Ucraina. Marea Britanie a declarat ca este „pregatita sa ia in considerare un angajament al fortelor (sale) pe teren, alaturi de altii, daca se ajunge la un acord de pace durabil” si sub rezerva „unei garantii de securitate din partea Statelor Unite”, a declarat premierul britanic Keir Starmer.

Franta s-a aratat de asemenea deschisa la aceasta posibilitate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: