Australia si Japonia semneaza un pact de securitate pentru contracara cresterea militara a Chinei

externe

Australia si Japonia au semnat sambata (22 octombrie) un pact de securitate pentru a contracara puterea militara in crestere a Chinei, potrivit Le Monde.

Aflat intr-o vizita in Australia, premierul japonez Fumio Kishida s-a intalnit cu omologul sau, Anthony Albanese, la Perth, pentru a revizui un acord vechi de 15 ani, scris intr-o perioada in care atacurile jihadiste si proliferarea armelor reprezentau principalele preocupari ale ambelor parti.

Fara a mentiona China sau Coreea de Nord in mod direct, premierul japonez a numit acordul un raspuns la un „mediu strategic din ce in ce mai dur”.

Se asteapta ca cele doua natiuni din Pacific sa se concentreze pe partajarea semnalelor geospatiale si a informatiilor obtinute de la satelitii de ascultare electronica.

Pactul este, de asemenea, vazut ca un alt pas catre aderarea Japoniei la puternica alianta de informatii „Five Eyes” dintre Australia, Regatul Unit, Canada, Noua Zeelanda si Statele Unite. Cu toate acestea, obstacolele raman. In trecut, cooperarea mai stransa a fost impiedicata de preocuparile de lunga durata cu privire la capacitatea Tokyo de a gestiona documente confidentiale sensibile si de a le transmite in siguranta.

De asemenea, premierii japonez si australian s-au angajat sa-si consolideze cooperarea militara si energetica, Japonia fiind unul dintre cei mai mari cumparatori de gaz australian.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: