Austria anunta un tren special pentru a aduce ingrijitori din Romania. Va circula o data pe saptamana

news

Televiziunea de stat din Austria, ORF, anunta ca ingrijitorii din Romania vor avea la dispozitie un tren special pentru a putea ajunge la clientii lor din Austria. Trenul va avea o cursa saptamanala, cu plecare din Timisoara, dar autoritatile austriece au precizat ca, daca va fi necesar, trenurile ar putea fi suplimentate la trei pe saptamana.

Ministrul pentru afaceri europene, Karoline Edtstadler (OVP), a anuntat, joi, la postul public de televiziune, ca relaxarea conditiilor a fost negociata cu Ungaria si cu Romania. Intrarile din Romania erau posibile in Austria doar pe calea aerului din cauza restrictiilor de la granita cu Ungaria.

Potrivit ministrului austriac, exista discutii similare si cu alte tari, precum Slovacia, insa acorduri concrete precum cele incheiate cu Romania nu sunt iminente.

Caile Ferate Austriece vor pune la dispozitie trenuri catre si cu plecare din Romania incepand cu data de 2 Mai. Vor fi permisi patru calatori in compartimente de sase locuri pentru a permite respectarea regulilor de distantare sociala.

Calatorii vor trebui sa poarte masti de protectie. Statia finala in Romania va fi Timisoara. Cheltuielile de calatorie vor fi suportate de clientii ingrijitorilor din Romania.

Nu se vor vinde bilete individuale. Trenul va avea curse saptamanale. Ingrijitorii care vin din Romania vor fi obligati fie sa intre 14 zile in carantina, fie sa efectueze un test dupa sosirea lor in Austria.

”Sunt incantata de faptul ca, in ciuda inchiderii granitelor, am reusit sa deschidem un coridor comun ca solutie pentru muncitorii si ingrijitorii din Romania, astfel incat sa poata calatori spre Austria cu un tren de noapte incepand din luna Mai”, a anuntat ministrul austriac pentru afaceri europene, citata de g4media.ro.

Potrivit acesteia, peste 33.000 de cetateni austrieci au nevoie de ingrijire 24 de ore. Jumatate dintre ingrijitori provin din Romania. Din cauza restrictiilor de calatorie, acestia nu au mai putut sa schimbe turele colegilor din Austria, astfel ca multi dintre acestia lucreaza de mai bine de o luna fara pauza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: