Austria cere Greciei sa nu mai lase NICIUN refugiat sa-si continue drumul spre Europa

externe

Ministrul de externe al Austriei a cerut joi Greciei sa inceteze sa-i mai lase pe migrantii care sosesc pe teritoriul sau sa-si continue drumul spre nordul Europei si sa-i preia in grija prin intermediul centrelor de inregistrare si de amprentare, asa-numitele ‘hotspots’, relateaza AFP, citata de Agerpres.

‘Trebuie sa punem capat acestei politici a Greciei de a-i lasa pe migranti sa mearga spre Nord’, a declarat Sebastian Kurz intr-un interviu publicat joi de cotidianul Suddeutsche Zeitung. ‘Nu este posibil ca celor care reusesc sa ajunga pana in Grecia sa li se permita sa-si continue drumul’, a adaugat el.

‘Lucram acum ca Grecia sa construiasca ‘hotspots’ cu ajutorul UE pentru a le acorda ajutor acestor oameni si noi facem presiuni pentru ca nu se intampla nimic’, a adaugat seful diplomatiei austriece, a carui tara si-a inasprit pozitia fata de refugiati in ultimele saptamani, optand pentru o politica de cote.

‘Hotspots’ sunt centre de inregistrare si de triere a refugiatilor si migrantilor a caror instalare se incearca in prezent in Grecia si in Italia, doua principale porti de intrare in Uniunea Europeana.

Grecia, care gazduieste 23.000 de migranti si se confrunta cu o situatie dificila la frontiera sa cu Macedonia, unde mii de migranti sunt blocati in urma restrictiilor impuse de tarile vecine, a deschis la mijlocul lunii februarie patru din cele cinci ‘hotspot’-uri promise in insule, cu o intarziere de cateva luni.

Cu aceste ‘hotspot’-uri, finantate de UE, ‘noi propunem ajutor celor care au nevoie sa fie protejati, dar noi nu le vom permite sa-si continue calatoria’, a insistat ministrul austriac de externe.

Deschiderea frontierelor europene anul trecut in septembrie — decisa de comun acord de Austria si Germania — a fost o ‘grava eroare’ care trebuie sa fie corectata cu promptitudine, a declarat ministrul Kurz.

Pe de alta parte, cancelarul german Angela Merkel militeaza ca Grecia sa nu fie lasata singura in acest dosar. Dar si ea a cerut in aceasta saptamana ca refugiatii care au sosit acolo sa foloseasca in mod prioritar centrele de gazduire grecesti. ‘Refugiatii nu au dreptul sa decida in legatura cu tara in care doresc sa solicite azil’, a spus ea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: