Austria l-a prins pe Tariceanu cu coruptia in conturi. Noul dosar al DNA, deschis la cererea autoritatilor de la Viena

news

Directia Nationala Anticoruptie a dat publicitatii, joi, informatii despre noul dosar in care este inculpat seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autoritatilor judiciare austriece.

Procurorii il acuza pe Tariceanu ca ar fi primit cei 800.000 de dolari, reprezentand un comision de 10% din contract, in schimbul demersurilor sale pentru ca statul roman sa incheie mai multe acte aditionale la un contract al companiei austriece.

Suma de 800.000 de dolari ar fi fost transferata in conturile lui Tariceanu in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.

ā€˛Procurorii desfasoara o investigatie care vizeaza suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala cu sume de bani provenite de la o firma care ar fi obtinut contracte comerciale importante de la statul roman. Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autoritatilor judiciare austriece.

Concret, un demnitar ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, foloase materiale in valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentantii unei companii austriece, in schimbul demersurilor depuse de acesta in exercitarea functiei, astfel incat sa se incheie mai multe acte aditionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita, iar in ceea ce il priveste pe demnitar, actualmente senator, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, efectuarea urmaririi penale pentru infractiunea de luare de mita este conditionata de obtinerea unui aviz din partea Senatului. In acest sens, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare in vederea sesizarii Senatului care urmeaza a decide.

Avizul solicitat pentru senator in cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completa a urmaririi penale si pentru a-i oferi acestuia posibilitatea sa isi formuleze apararile intr-un cadru procesual legal. In aceasta etapa a procesului penal, toate persoanele vizate beneficiaza de prezumtia de nevinovatieā€¯, se arata intr-un comunicat al DNA.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: