Autoritatile de la Kremlin cenzureaza postarile online ale rudelor soldatilor rusi din Ucraina, de teama ca acestea s-ar putea mobiliza pentru proteste

externe

cenzura, Rusia, rude, soldati, Ucraina, razboi

Statul rus cenzureaza postarile facute de rudele rusilor personalului rus mobilizat pe retelele de socializare, de teama ca acestea i-ar putea mobiliza pe internautii rusi pentru proteste si din cauza posibilelor efecte negative ale protestelor lor asupra campaniei prezidentiale inca neanuntate a lui Vladimir Putin din 2024, a raportat Institutul pentru Studiul Razboiului in evaluarea sa zilnica din 3 decembrie.

ISW a citat o postare a BBC Rusia care descrie o serie de roboti online cu profiluri false care ii acuza pe rudele personalului rus mobilizat pe canalele lor de Telegram ca ar avea legaturi cu Alexei Navalnii, o figura a opozitiei incarcerata.

Potrivit cotidianului Kyiv Independent, un grup de rude ale soldatilor rusi care lupta in Ucraina a publicat un manifest la sfarsitul lunii trecute in care cerea incetarea mobilizarii „pe termen nelimitat”. Grupul a facut apel la guvernul rus pentru eliberarea rudelor din serviciul militar si pentru un tratament mai bun al militarilor rusi. Ca raspuns, guvernul rus ar fi facut eforturi pentru a cenzura acest grup, interzicandu-i sa protesteze public.

Se asteapta ca in campania prezidentiala a dictatorului rus Vladimir Putin sa nu se axeze pe razboiul din Ucraina. ISW a sugerat ca rudele personalului mobilizat reprezinta una dintre cele mai mari amenintari la adresa campaniei. In plus, ISW a relatat despre eforturile oficialilor ucraineni de a implica organizatiile internationale intr-o ancheta privind uciderea in stil „executie” a doi soldati ucraineni care s-au predat. La inceputul acestei saptamani, Directia de comunicare strategica a fortelor armate ucrainene a confirmat ca trupele rusesti au ucis doi soldati ucraineni care s-au predat ca prizonieri de razboi in regiunea Donetk.

Intr-o inregistrare video publicata de canalul ucrainean DeepState Telegram pe 2 decembrie, un grup de soldati pare sa ucida alti doi soldati care ies din transee. Procuratura din regiunea Donetk a lansat o ancheta privind incalcarea regulilor de razboi. Uciderea prizonierilor de razboi incalca Conventia de la Geneva si constituie o crima de razboi.

Potrivit procurorilor, trupele rusesti au intrat pe pozitiile ucrainene in apropierea satului Stepove din regiunea Donetk. Ombudsmanul pentru drepturile omului din Verhovna Rada ucraineana, Dmitro Lubinet, a facut apel la Comitetul International al Crucii Rosii si la Organizatia Natiunilor Unite sa investigheze aceasta incalcare a dreptului international.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: