Autoritatile iraniene au eliberat-o pe actrita Taraneh Alidoosti, arestata pentru ca a sustinut protestele

externe

Taraneh Alidoosti tine o pancartă pe care scrie „Femeie, viață, libertate” în limba kurdă

La cateva saptamani dupa ce a fost retinuta pentru ca a criticat reprimarea protestelor antiguvernamentale care zguduie Republica Islamica de luni de zile, autoritatile iraniene au eliberat-o pe cautiune pe actrita Taraneh Alidoosti, a informat, miercuri, presa de stat, potrivit Reuters.

Actrita din „The Salesman” a sustinut protestele, inclusiv prin postarea unei fotografii pe Instagram in noiembrie, in care nu poarta hijab si tine o hartie pe care scria „Femeie, viata, libertate” in kurda, un slogan popular al protestelor.

Fotografia ei, facuta la eliberare in fata celebrei inchisori Evin din Teheran, a fost distribuita pe scara larga pe retelele de socializare.

Protestele, declansate de moartea tinere kurde Mahsa Amini, aflata in custodia politiei morale, au reprezentat una dintre cele mai mari provocari de legitimitate pentru Republica Islamica condusa de musulmani siiti de la revolutia din 1979.

De la moartea lui Amini, protestatari din toate categoriile sociale au iesit in strada, cerand caderea conducatorilor clericali ai tarii, femeile arzand hijabul in toata tara.

Zeci de actrite si artiste iraniene au postat fotografii fara hijab, care este obligatoriu in public, in solidaritate cu demonstratiile in care femeile au jucat un rol principal.

Confruntandu-se cu cea mai mare criza de legitimitate din ultimele patru decenii, conducatorii clericali ai Iranului au acuzat o coalitie de „anarhisti, teroristi si inamici straini” de orchestrarea protestelor.

Republica Islamica a executat pana acum doua persoane implicate in proteste in masa. Grupul Iran pentru Drepturile Omului, cu sediul in Norvegia, a declarat ca cel putin 100 de protestatari retinuti risca posibile condamnari la moarte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: