Autoritatile mexicane cer oprirea unei licitatii de obiecte precolumbiene la Paris

life

Autoritatile mexicane au cerut unei case de licitatii din Paris sa opreasca vanzarea planificata de artefacte antice despre care spun ca sunt protejate de legile tarii privind patrimoniul cultural, potrivit The Art Newspaper.

Millon, o casa de licitatii pariziana, a anuntat ca pe 3 aprilie va avea loc o licitatie cu obiecte dintr-o colectie privata de arta precolumbiana. Loturile sunt estimate sa ajunga pana la 70.000 de euro fiecare.

Cu toate acestea, dintre cele 148 de loturi scoase la vanzare, 83 sunt obiecte arheologice care sunt protejate de legea mexicana, potrivit Institutului National de Antropologie si Istorie din Mexic (INAH) si Ministerul Culturii. Organizatiile au declarat intr-un comunicat de saptamana trecuta ca specialistii INAH au examinat obiectele din licitatie.

Articolele includ figurine antropomorfe, ceramica si un topor sacru – cel mai valoros articol din licitatie – care dateaza inca din perioada preclasica mijlocie (1200 i.e.n.-400 i.e.n.).

Ministrul mexican al Culturii, Alejandra Frausto Guerrero, a indemnat casa de licitatii sa opreasca vanzarea si sa ia in considerare faptul ca valoarea istorica, simbolica si culturala a obiectelor este „superioara oricarui interes comercial”, potrivit comunicatului INAH.

Ministerul Culturii si INAH au depus o plangere la procurorul general al Mexicului si au anuntat departamentul juridic al Ministerului Afacerilor Externe si Interpolul.

In septembrie 2019, artefacte precolumbiene au fost scoase la licitatie la Paris, in ciuda faptului ca atat Mexic, cat si Guatemala au cerut casei de licitatii Millon sa anuleze vanzarea.

Luni, Ministerul mexican al Afacerilor Externe a anuntat ca Italia a restituit voluntar Mexicului 43 de artefacte precolumbiene. Artefactele au ajuns luni in Ciudad de Mexico cu o aeronava Aeromexico de la Roma, a precizat guvernul mexican, potrivit DPA citata de Agerpres.

Obiectele, care apartineau mai multor culturi precolumbiene si dateaza, in mare parte, din secolele III-VII d.Hr., au fost recuperate de catre politia italiana in urma mai multor investigatii, au declarat luni carabinierii. Ele au fost predate vineri, la Roma, ministrului mexican al Culturii, Alejandra Frausto Guerrero.

Mexicul s-a pronuntat impotriva scoaterii la licitatie a unor artefacte apartinand culturilor mexicane.

„In Mexic, aceasta miscare a capatat un mare avant si este puternic promovata de catre presedintele Andres Manuel Lopez Obrador”, a subliniat Frausto Guerrero.

Ministrul a precizat ca acest aspect a trezit constiinta colectionarilor, a companiilor private si a cetatenilor din diferite parti ale lumii, inclusiv din Italia si Germania, care au restituit in mod voluntar artefacte prehispanice Mexicului.

Pana in acest moment, circa 11.500 de artefacte arheologice si istorice au fost recuperate si mai multe licitatii au fost anulate, a detaliat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: