life

Autoritatile mexicane cer oprirea unei licitatii de obiecte precolumbiene la Paris

Autoritatile mexicane au cerut unei case de licitatii din Paris sa opreasca vanzarea planificata de artefacte antice despre care spun ca sunt protejate de legile tarii privind patrimoniul cultural, potrivit The Art Newspaper.

Millon, o casa de licitatii pariziana, a anuntat ca pe 3 aprilie va avea loc o licitatie cu obiecte dintr-o colectie privata de arta precolumbiana. Loturile sunt estimate sa ajunga pana la 70.000 de euro fiecare.

Cu toate acestea, dintre cele 148 de loturi scoase la vanzare, 83 sunt obiecte arheologice care sunt protejate de legea mexicana, potrivit Institutului National de Antropologie si Istorie din Mexic (INAH) si Ministerul Culturii. Organizatiile au declarat intr-un comunicat de saptamana trecuta ca specialistii INAH au examinat obiectele din licitatie.

Articolele includ figurine antropomorfe, ceramica si un topor sacru – cel mai valoros articol din licitatie – care dateaza inca din perioada preclasica mijlocie (1200 i.e.n.-400 i.e.n.).

Ministrul mexican al Culturii, Alejandra Frausto Guerrero, a indemnat casa de licitatii sa opreasca vanzarea si sa ia in considerare faptul ca valoarea istorica, simbolica si culturala a obiectelor este „superioara oricarui interes comercial”, potrivit comunicatului INAH.

Ministerul Culturii si INAH au depus o plangere la procurorul general al Mexicului si au anuntat departamentul juridic al Ministerului Afacerilor Externe si Interpolul.

In septembrie 2019, artefacte precolumbiene au fost scoase la licitatie la Paris, in ciuda faptului ca atat Mexic, cat si Guatemala au cerut casei de licitatii Millon sa anuleze vanzarea.

Luni, Ministerul mexican al Afacerilor Externe a anuntat ca Italia a restituit voluntar Mexicului 43 de artefacte precolumbiene. Artefactele au ajuns luni in Ciudad de Mexico cu o aeronava Aeromexico de la Roma, a precizat guvernul mexican, potrivit DPA citata de Agerpres.

Obiectele, care apartineau mai multor culturi precolumbiene si dateaza, in mare parte, din secolele III-VII d.Hr., au fost recuperate de catre politia italiana in urma mai multor investigatii, au declarat luni carabinierii. Ele au fost predate vineri, la Roma, ministrului mexican al Culturii, Alejandra Frausto Guerrero.

Mexicul s-a pronuntat impotriva scoaterii la licitatie a unor artefacte apartinand culturilor mexicane.

„In Mexic, aceasta miscare a capatat un mare avant si este puternic promovata de catre presedintele Andres Manuel Lopez Obrador”, a subliniat Frausto Guerrero.

Ministrul a precizat ca acest aspect a trezit constiinta colectionarilor, a companiilor private si a cetatenilor din diferite parti ale lumii, inclusiv din Italia si Germania, care au restituit in mod voluntar artefacte prehispanice Mexicului.

Pana in acest moment, circa 11.500 de artefacte arheologice si istorice au fost recuperate si mai multe licitatii au fost anulate, a detaliat ea.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Emil Boc vrea doar interviuri cu intrebari regizate. Ce a patit o jurnalista Euronews: „Iese, tranteste usa salii de sticla si pleaca”

Dana Cotovanu, jurnalista la Euronews Romania, relateaza o situatie revoltatoare in legatura cu primarul Clujului,…

2 ore ago

PSD-istii anunta razboi. Baron local: „Astazi ne-am luat hainele de razboinici, Romania va avea un presedinte sustinut de PSD”

Presedintele CJ Arges, Ion Minzina (PSD, fost PRM), a anuntat sambata ca "Romania va avea…

42 de minute ago

Tarile NATO vor trimite noi sisteme de aparare antiaeriene Patriot in Ucraina. Cine nu are arme va furniza sprijin financiar

Statele NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de aparare…

O oră ago

Dupa caldura, in Apuseni a revenit zapada

In zona Muntilor Apuseni a revenit ninsoarea. In doar cateva zeci de minute, la Scarita-Belioara…

2 ore ago

Statele Unite vor incepe sa aprovizioneze Ucraina cu armament „imediat” dupa ce Congresul va aproba pachetul de ajutor

Casa Alba se asteapta ca furnizarea de ajutor militar american sa inceapa „imediat”, dupa ce…

O oră ago

A murit barbatul care si-a dat foc in semn de sustinere a lui Donald Trump

Barbatul care si-a dat foc in fata tribunalului unde desfasoara procesul fostului presedinte american Donald…

O oră ago