Autoritatile romane n-au suflat o vorba. Presa straina dezvaluie numarul REAL al refugiatilor primiti de Romania

news

Dintre cei 160.000 de refugiati a caror redistribuire intre statele Uniunii Europene a fost decisa la Consiliul European pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) din luna septembrie au fost relocati pana in prezent numai 3.822 (2,4%), iar 139 dintre acestia au ajuns in Romania, precizeaza publicatia spaniola El Pais in editia de luni, citand datele Comisiei Europene si ale Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), informeaza Agerpres.

Conform aceleiasi decizii, relocarea celor 160.000 de refugiati aflati in taberele din Grecia si Italia trebuie finalizata intr-un termen de doi ani, dar ritmul relocarilor este foarte lent. Prin urmare, Comisia Europeana a cerut statelor membre sa-si respecte angajamentele si sa accelereze preluarea solicitantilor de azil pentru a slabi presiunea asupra Greciei si Italiei, tari unde in prezent se afla peste un milion de migranti extracomunitari care doresc sa-si continue drumul catre tarile din nordul Europei.

Cei mai multi migranti au fost preluati in baza cotelor obligatorii de Franta, respectiv 1.330, urmata de Olanda, cu 520, Finlanda si Portugalia, cu 485 si, respectiv, 478, potrivit unui tabel publicat de El Pais.

La polul opus se afla Bulgaria, cu 6 refugiati, Croatia si Republica Ceha, ambele cu 4 refugiati, in timp ce Austria, Polonia, Slovacia si Ungaria nu au primit niciun refugiat prin mecanismul cotelor obligatorii. De altfel, Ungaria si Slovacia au contestat acest mecanism la Curtea de Justitie a UE, guvernul de la Budapesta convocand in plus un referendum la care populatia se va pronunta pe 2 octombrie asupra cotelor obligatorii de refugiati.

Romania apare in tabelul mentionat, care este actualizat pana la data de 10 august 2016, cu 139 de migranti primiti.

Ultimele informatii oficiale privind primirea de refugiati de catre Romania dateaza din luna martie, cand la Galati au sosit 11 sirieni.

Din datele OIM rezulta ca statele europene prefera sa preia migranti mai degraba din taberele din Grecia, intrucat in taberele din Italia se afla migranti proveniti in special din Africa subsahariana si care de obicei nu au nicio pregatire profesionala. De asemenea, unele tari au pus conditii pentru acceptarea cotei de refugiati. Este cazul celor trei state baltice (Lituania, Estonia si Letonia) care cer ca solicitantii de azil sa fie familii cu copii, sa cunoasca limbi straine si sa aiba experienta profesionala, criterii criticate de Comisia Europeana.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: