Autoritatile romane trag de timp pentru ca Mazare sa fuga din nou. Consulul Madagascarului: „Se poate urca intr-un vapor din nordul tarii si o sterge in insulele vecine, Commore”

politica

Autoritatile romane nu au formulat nici pana astazi, dupa trei zile de la arestarea lui Radu Mazare in Madagascar, cererea de extradare. Consululul Madagascarului la Bucuresti, Serge Rameau, i-a spus jurnalistului Alex Costache ca Mazare ar putea sa fuga in insulele Commore dupa ce va fi eliberat din arest.

„La 3 zile de la prinderea in Madagascar a lui Radu Mazare si in conditiile in care mandatul de arestare provizoriu expira peste alte 3 zile, autoritatile din Romania inca nu au formulat cererea de extradare.

Nu au ajuns toate documentele la MJ de la Curtea de apel Bucuresti, fieful Liei Savonea de la CSM, urmeaza traducerea in limba franceza, mai dureaza, nimeni nu se grabeste.

Cine va raspunde daca Mazare este eliberat peste 3 zile si, asa cum imi spunea ieri consulul onorific al Madagascarului la Bucuresti, dl. Serge Rameau, se urca intr-un vapor din nordul tarii si o sterge in insulele vecine, Commore?”, a scris Alex Costache pe Facebook.

Ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, a declarat miercuri ca MJ poate sa demareze procedurile legale in vederea extradarii fostului primar Radu Mazare numai dupa ce primeste de la Curtea de Apel Bucuresti o decizie ca sunt indeplinite conditiile pentru extradare.

„Va pot confirma ca, astazi, Ministerul Justitiei a primit la ora 17,34 o informare de la Biroul Interpol, prin care se confirma ca domnul Mazare a fost arestat provizoriu, in data de 8 mai, in Madagascar. Vreau sa precizez ca, in conformitate cu prevederile Legii 302/2004 privind cooperarea judiciara in materie penala, Ministerul Justitiei poate sa demareze procedurile legale in vederea extradarii, in baza atributiilor care ii revin, numai dupa primirea de la instanta competenta a incheierii prin care se constata ca sunt indeplinite conditiile pentru extradare. Noi asteptam documentele de la instanta de judecata. Ministerul Justitiei este pregatit. Noi nu putem sa demaram nicio alta procedura, in baza atributiilor care ii revin ministerului conform legii, decat dupa ce primim aceasta incheiere. (…) Voi informa opinia publica in mod transparent cu privire la toate masurile legale care vor fi dispuse in aceasta cauza”, a spus Birchall, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Curtea de Apel Bucuresti analizeaza, la solicitarea Politiei Romane, daca sunt intrunite conditiile extradarii din Madagascar a fostului primar al municipiului Constanta Radu Mazare, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit sursei mentionate, dupa verificare, instanta va informa Ministerul Justitiei, care ar urma sa trimita catre Madagascar cererea de extradare, urmand ca, ulterior, autoritatile din acest stat sa se pronunte cu privire la solicitare.

Radu Mazare a fost ridicat de autoritatile din Madagascar si este tinut in custodie, aceasta masura fiind luata ca urmare a mandatului de cautare emis de autoritatile romane prin Interpol.

Mazare a plecat in Madagascar de mai mult de un an, iar acolo a facut demersuri pentru obtinerea azilului.

Pe 8 februarie, Radu Mazare a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la noua ani inchisoare in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Constanta, Mamaia, plaja si faleza.

Mai mult despre:

Comentarii: