Avertisment de la Beijing: „China nu se teme de un RAZBOI cu SUA”

externe

Prezenta navei de razboi americane USS Lassen in apele din apropierea insulelor si recifelor disputate din Marea Chinei de Sud a fost catalogata drept „un spectacol politic” care trebuie tratat cu calm, a scris publicatia Global Times, subliniind ca tara „nu este dispusa, dar nici nu se teme de un razboi cu SUA in regiune”.

Apropierea distrugatorului USS Lassen  de  insula artificiala chineza din arhipelagul Spratly ramane in atentia armatei, a diplomatiei si a presei chineze.

Global Times, care este cunoscuta ca fiind publicatie de casa a Partidului Comunist din China, a publicat un editorial intitulat „Dupa spectacol, e timpul ca distrugatorul sa plece”.

„Ar trebui sa ramanem calmi. Daca ne enervam si aruncam vorbe urate, nu vom face decat sa le aratam SUA ca si-au atins scopul, acela de a ne irita. Se pare ca nu vor decat sa isi faca simtita prezenta”, se arata in articol.

„In ciuda refuzului sau, China nu se teme de un eventual razboi cu SUA in regiune si este hotarata sa isi protejeze interesul national si onoarea”, subliniaza publicatia.

„Beijingul va trebui sa desfasoare actiuni anti-intimidare prin observarea cu atentie a nevelor militare americane. In cazul in care acestea s-ar opri din traseu ar fi necesara declansarea unor operatiuni militare, incluzand survolarea lor, atacuri electronice si flancarea cu nave de razboi proprii”, se mai arata in articol, potrivit rt.com.

China considera drept apele sale teritoriale zona de 12 mile din jurul acestor insule artificiale construite in Marea Chinei de Sud, dar SUA resping aceasta pretentie.

Pe 27 octombrie, distrugatorul de rachete USS Lassen a intrat „ilegal” in apele din apropierea insulelor si recifelor disputate din Marea Chinei de Sud, fapt care a starnit furie la Beijing. Imediat, oficialii chinezi au ripostat. „China cere ferm partii americane sa gestioneze constient situatia, sa corecteze imediat greseala si sa nu recurga la acte periculoase sau provocatoare care ameninta suveranitatea Chinei si interesele sale in domeniul securitatii”, se arata intr-o declaratie difuzata pe site-ul ministerului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: