Avertisment de la varful UE: „Mai avem doar doua luni, dupa care Schengen se va PRABUSI”

externe

Uniunea Europeana are la dispozitie ‘numai doua luni’ pentru a pune criza migratiei sub control, in caz contrar spatiul de libera circulatie Schengen se va prabusi, iar blocul comunitar ar putea esua ca proiect politic, a declarat marti in fata Parlamentului European (PE) presedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmit agentiile Reuters si EFE, preluate de Agerpres.

‘Consiliul European din luna martie va fi termenul limita pentru a vedea daca strategia functioneaza. Daca nu, consecintele vor fi grave, cum ar fi colapsul spatiului Schengen’, a avertizat Tusk in timpul unei dezbateri in plenul PE in cadrul careia au fost examinate concluziile summitului european din luna decembrie.

In interventia sa, presedintele Consiliului European a cerut statelor membre ale UE sa aplice strategia convenita la acel summit.

El a estimat de asemenea ca UE va ‘esua ca proiect politic’ daca blocul comunitar nu va reusi sa exercite un control corespunzator la frontierele sale externe.

Principalele elemente ale strategiei la care a facut referire Tursk sunt consolidarea controlului la frontierele externe ale UE si grabirea crearii centrelor hotspot in Grecia si Italia, unde migrantii vor fi separati in imigranti economici, care ar trebui repatriati, si refugiati care vor fi impartiti intre statele UE prin sistemul cotelor obligatorii.

Prezent si el la dezbaterea din PE, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit din nou despre ‘solidaritatea’ intre statele UE, carora le-a cerut sa fie unite pentru a gestiona eficient fluxurile de migranti extracomunitari ce continua sa ajunga in numar mare in Europa in pofida iernii. ‘Daca avem o frontiera comuna trebuie sa o gestionam impreuna. Generatia Erasmus si Internet nu cunoaste frontiere’, a spus Juncker.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: