externe

Avertisment grav al emisarului ONU: „Israelul si Hamas se indreapta spre un razboi la scara mare”

Israelul si miscarea islamista Hamas se indreapta spre „un razboi la scara mare”, a atentionat marti emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, indemnand cele doua parti sa puna capat „imediat” confruntarilor, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Incetati imediat tirurile. Aceasta escaladare se indreapta spre un razboi la scara mare. Liderii tuturor taberelor trebuie sa se angajeze in favoarea unei detensionari. Un razboi in Gaza ar fi devastator si cei care vor plati pretul sunt oamenii simpli”, a subliniat Wennesland intr-un tweet.

Ministrul israelian al apararii Benny Gantz a atentionat marti seara ca loviturile israeliene asupra Fasiei Gaza „nu sunt decat inceputul” unei campanii a armatei israeliene, care „are inca multe tinte in vizor” pentru a slabi miscarea islamista Hamas ce detine controlul asupra acestui teritoriu palestinian si care a lansat de luni sute de rachete asupra Israelului.

„Nicio tara suverana nu ar accepta sa se traga asupra populatiei sale, nici noi nu acceptam”, a afirmat el, dupa ce trei persoane au murit in Israel in urma unor atacuri cu rachete lansate dinspre Gaza.

Bratul armat al miscarii Hamas a afirmat ca a tras 130 de rachete in directia metropolei Tel Aviv ca represalii la distrugerea de catre aviatia israeliana a unei cladiri de circa 10 etaje la Gaza, unde isi aveau birourile cadre ale miscarii. „Daca (Israelul) vrea o escaladare, rezistenta este pregatita, si daca (Israelul) vrea sa inceteze, noi suntem gata de asemenea”, a declarat marti seara liderul Hamas, Ismail Haniyeh, intr-un discurs televizat.

Incepand de luni seara, raidurile israeliene asupra Fasiei Gaza au facut 30 de morti.

Liderul Hamas le-a cerut de asemenea fortelor de ordine israeliene sa se retraga de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, unde ele controleaza intrarile.

Valul de violente intre Hamas si Israel a survenit dupa cateva zile de ciocniri in Ierusalimul de Est, sector palestinian al orasului ocupat si anexat de Israel. Aceste confruntari au facut sute de raniti in mai multe zile.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: gaza israel

Recent Posts

Compania Lego a cerut politiei californiene sa nu mai adauge capete de piese Lego pentru a acoperi chipurile suspectilor de infractiuni

Un departament de politie din sudul Californiei a fost somat de compania de jucarii Lego…

3 minute ago

Retea mafiota din Romania, arestata de FBI dupa ce a furat milioane de dolari prin clonarea de carduri

Procurorii din California sustin ca mafia romaneasca a dat o noua infatisare unei vechi escrocherii…

18 minute ago

Columbia a expulzat mai multi diplomati argentinieni, dupa ce presedintele Argentinei, Javier Milei, l-a numit pe omologul sau columbian „asasin” si „terorist”

Columbia a ordonat miercuri expulzarea unor "diplomati din ambasadei Argentinei" la Bogota dupa o serie…

32 de minute ago

Seful spionajului rus a vizitat in secret Coreea de Nord, pentru a discuta „probleme de securitate” cu regimul Kim Jong Un

Seful Serviciului rus de Informatii Externe (SVR), Serghei Nariskin, a vizitat Phenianul la inceputul acestei…

47 de minute ago

Cinci ciudatenii stridente ale atacului de la Moscova: „Versiunea oficiala a autoritatilor ruse nu are nicio credibilitate”

Nexta, publicatie de limba rusa independenta, a scos in evidenta cinci ciudatenii evidente in legatura…

4 ore ago