Avertisment grav: „Sunt lacasuri islamice in Romania in care se propaga idei FUNDAMENTALISTE”

news

Un comunicat de presa transmis miercuri de Muftiatul Cultului Musulman din Romania si contrasemnat de liderii celor doua organizatii etnice ale turcilor si tatarilor din Romania (UDTTMR si UDTR) solicita sprijinul autoritatilor romane pentru a tine sub control posibile derapaje in propavaduirea islamului in anumite lacasuri de cult.

In documentul semnat de Muftiul Muurat Iusuf, Gelil Eserghep — presedintele Uniuni Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania (UDTTMR) si Fedbi Osman — presedintele Uniunii Democrate Turce din Romania (UDTR) se solicita ca autoritatile romane, in aceasta perioada tensionata la nivel international, sa acorde o mai mare atentie problemelor cu care se confrunta comunitatea musulmana din Romania, probleme specific confesionale ce ar putea avea repercusiuni asupra intregii societati, odata scapate de sub control.

‘Este vorba despre existenta, pe teritoriul Romaniei, a lacasurilor de cult musulman in care se propaga idei religioase necunoscute, lacasuri care nu au avizul Muftiatului Cultului Musulman din Romania. Despre existenta lor si despre pericolul pe care acestea il prezinta, noi, reprezentantii celor trei institutii, am atras atentia si in cadrul unei intalniri pe care am avut-o la inceputul anului cu parlamentarii constanteni.

Pentru o gestionare cat mai eficienta a acestei probleme consideram ca trebuie urmat modelul din Marea Britanie, acolo unde lacasurile in care se propaga fundamentalismul sunt inchise. De asemenea, solicitam din nou public reglementarea legislativa a infiintarii si functionarii lacasurilor de cult cu precadere a celor islamice. Consideram ca orice lacas de cult, indiferent de confesiune, trebuie sa fie avizat de cultul caruia ii apartine si de alte institutii abilitate ale statului.

In aceeasi masura, personalul care oficiaza slujbe ar trebui sa fie avizat atat de cultul respectiv, cat si de catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice din cadrul Guvernului Romaniei. Astfel, vom evita situatiile in care anumiti cetateni straini sau romani isi asuma statutul de reprezentanti ai comunitatii musulmane, vorbesc in numele acesteia si oficiaza slujbe, ignorand institutiile abilitate ale statului roman’, se arata in comunicatul de presa.

‘Departe de noi gandul de a crea panica sau de a ne evidentia in vreun fel in spatiul public in aceasta perioada si asa destul de agitata. Cu toate acestea, ne vedem obligati sa semnalam aceste derapaje pentru a nu ajunge in situatii similare celei din Franta. Nu vrem ca asupra unor comunitati istorice, precum cea turca si tatara din Romania, care si-au castigat un respect deosebit in Romania si care sunt parte a mozaicului etnic dobrogean, sa planeze suspiciuni sau, mai rau, sa fie marginalizate si chiar stigmatizate’, subliniaza reprezentantii comunitatii musulmane.

In materialul transmis presei se face apel catre autoritatile administratiei publice pentru a ajuta la identificarea tuturor lacasurilor de cult islamic existente pe teritoriul Romaniei, care nu se afla in evidenta Muftiatului. ‘Orice alte voci care afirma opinii privind strategia de promovare a Religiei Islamice pe teritoriul Romaniei nu numai ca nu sunt avizate, dar nu au niciun fundament in domeniul teologiei islamice si cel mai grav este ca acestia nu isi vor asuma esecul in cazul unui eveniment tragic similar celui din Franta’, se mai arata in comunicat.

In Romania functioneaza 78 de moschei si geamii sub autoritatea Muftiatului Cultului Musulman din Romania in care serviciul religios este oficiat de personal clerical salarizat de la bugetul de stat prin intermediul Secretariatului de stat pentru cultele religioase, dar, potrivit clericilor oficiali, exista informatii ca mai sunt organizate intruniri religioase si in cel putin alte 30 de case de rugaciune organizate pe langa diferite fundatii si asociatii pentru servicii sociale islamice.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: