Avertisment la nivel inalt la Berlin: Rusia pregateste un atac contra tarilor NATO in 2029. „Fortele armate ruse intentioneaza sa isi mareasca efectivele la 1,5 milioane de soldati, adica mai mult decat in intreaga UE”

externe

Kremlin

Un oficial de rang inalt al armatei germane, inspectorul general Carsten Breuer, solicita din noiu insistent alocarea unor sume consistente pentru inarmare, avertizand in legatura cu planurile Rusiei, relateaza televiziunea germana NTV.

Dupa ce liderii coalitiei au respins o crestere semnificativa a bugetului apararii pentru 2025, inspectorul general Carsten Breuer se asteapta la garantii pentru o crestere semnificativa in urmatorii ani. „Avand in vedere situatia amenintarilor, avem nevoie de o continuare”, a declarat Breuer pentru „Suddeutsche Zeitung”.

Fondul special de 100 de miliarde va fi complet acoperit contractual pana la sfarsitul anului. Odata cu achizitionarea de noi sisteme de armament, cresc si costurile de operare. „La ce folosesc noile echipamente daca soldatii nu le pot opera?”

Liderii coalitiei de guvernare – cancelarul Olaf Scholz, ministrul Economiei Robert Habeck si ministrul Finantelor Christian Lindner – au convenit saptamana trecuta asupra punctelor-cheie pentru bugetul federal 2025. Conform acestora, bugetul apararii de aproximativ 52 de miliarde de euro va creste cu doar aproximativ 1,2 miliarde de euro anul viitor.

Decizia a fost aspru criticata. Asociatia Bundeswehr, printre altele, solicita imbunatatiri semnificative. Aceasta subliniaza noua situatie a amenintarilor militare in Europa si responsabilitatea Germaniei in lume. Scholz, pe de alta parte, sustine ca Bundeswehr va primi mai multi bani cu proiectul de buget decat in trecut. Vineri, el a declarat ca din 2028, cand fondul special de 100 de miliarde va fi complet cheltuit, bugetul obisnuit al apararii se va ridica la 80 de miliarde de euro.

Pistorius si-a exprimat, de asemenea, nemultumirea fata de consecintele acordului. „Da, am primit mult mai putin decat m-am inscris. Acest lucru este enervant pentru mine, deoarece nu pot initia atunci anumite lucruri atat de repede pe cat o cer vremurile in schimbare si situatia de amenintare”, a spus el in prima sa declaratie publica de la compromisul bugetar. „Vom vedea ce se va intampla in urmatoarele cateva saptamani si luni. Trebuie sa ma adaptez si sa fac tot posibilul”, a continuat el.

Inspectorul general avertizeaza ca Rusia  ar putea lansa un atac la adresa tarilor NATO in jurul anului 2029, motiv pentru care descurajarea este atat de importanta. „Rusia construieste in prezent un potential care depaseste cu mult ceea ce i-ar fi necesar pentru razboiul de agresiune din Ucraina. Fortele armate ruse intentioneaza sa isi mareasca efectivele la 1,5 milioane de soldati, adica mai mult decat in intreaga UE.”

In plus, Rusia produce intre 1.000 si 1.500 de tancuri in fiecare an. „Daca luam cele mai mari cinci armate NATO din Europa, acestea au in stoc doar jumatate din ceea ce Rusia produce in tancuri in fiecare an. Trebuie sa fim pregatiti”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: