Avertisment pe telefon ca esti aproape de o persoana infectata. Bruxellesul lucreaza pentru a conecta aplicatiile din tarile UE

externe

Pentru a exploata pe deplin potentialul de a intrerupe lantul de infectare cu coronavirus si de a salva vieti pe care il au aplicatiile mobile de depistare a contactilor apropiati si de avertizare, Comisia Europeana a instituit serviciul „pasarela de interoperabilitate”, care conecteaza aplicatiile nationale din intreaga UE, informeaza executivul european intr-un comunicat dat publicitatii luni.

Comisia a demarat exercitii de testare intre serverele back-end ale aplicatiilor oficiale ale Republicii Cehe, Danemarcei, Germaniei, Irlandei, Italiei si Letoniei si un server-pasarela nou-infiintat.

„Numeroase state membre au lansat aplicatii nationale de depistare a contactilor si de avertizare. Acum este timpul ca acestea sa interactioneze intre ele. Calatoriile si schimburile interpersonale se afla in centrul proiectului european si al pietei unice. Pasarela de interoperabilitate va facilita aceste calatorii si schimburi in aceasta perioada de pandemie si va salva vieti”, a declarat comisarul pentru piata interna, Thierry Breton, citat de Agerpres.

La randul sau, Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, a apreciat ca, ”in contextul in care numarul de cazuri este din nou in crestere, aplicatiile pot completa alte masuri, cum ar fi testarea sporita si depistarea manuala a contactilor. Daca sunt utilizate pe o scara suficient de larga, acestea ne pot ajuta sa intrerupem lanturile de transmisie. Vom continua sa luptam pe toate fronturile impotriva pandemiei”.

In lupta impotriva coronavirusului, majoritatea statelor membre au lansat sau prevad sa lanseze o aplicatie nationala de depistare a contactilor si de avertizare. Instituirea de catre Comisie a pasarelei de interoperabilitate respecta acordul statelor membre cu privire la specificatiile tehnice, pentru a oferi o solutie europeana care sa asigure schimburi de informatii sigure intre serverele back-end ale aplicatiilor nationale de depistare a contactilor si de avertizare, pe baza unei arhitecturi descentralizate. Pasarela de interoperabilitate conecteaza aproape toate aplicatiile de acest tip lansate in UE.

Pasarela de interoperabilitate este o infrastructura digitala care asigura comunicarea de informatii intre serverele back-end ale aplicatiilor nationale si va garanta faptul ca aceste aplicatii vor functiona fara probleme si la nivel transfrontalier. Prin urmare, utilizatorii vor trebui sa instaleze o singura aplicatie si vor putea, in continuare, sa raporteze un test pozitiv sau sa primeasca o alerta, chiar si atunci cand calatoresc in strainatate.

Pasarela va primi si va transmite in mod eficace identificatorii arbitrari intre aplicatiile nationale pentru a reduce la minimum cantitatea de date transferate si a reduce, astfel, consumul de date al utilizatorilor. Pasarela nu va trata nicio alta informatie in afara de cheile arbitrare, generate de aplicatiile nationale. Informatiile care fac obiectul schimburilor sunt pseudonimizate, criptate, reduse la minimum si stocate numai atat timp cat este necesar pentru depistarea infectiilor. Pasarela nu permite identificarea persoanelor fizice.

Aceasta este conceputa si creata de T-Systems si SAP si va fi exploatata de centrul de date al Comisiei din Luxemburg. Dupa testare, aceasta va incepe sa fie operationala in luna octombrie.

Mai mult despre:

Comentarii: