Avertisment: Putin va incerca sa influenteze alegerile europene de anul acesta trimitand in Occident valuri uriase de imigranti africani

externe

Rusia, economie, crestere. 2024, FMI

Rusia incearca sa destabilizeze Europa si sa influenteze alegerile sale prin mutarea migrantilor pe continent cu ajutorul unor armate private, avertizeaza experti in securitate citati de cotidianul britanic Daily Mail.

Vladimir Putin ar fi format, se pare, „o forta de politie de frontiera de 15.000 de oameni” alcatuita din membri ai fostelor militii libiene pentru a „dirija” fluxul de migranti din Africa.

Kremlinul a fost deja acuzat ca a incercat sa creeze o criza a refugiatilor prin trimiterea de solicitanti de azil la granita sa cu Finlanda, fortand noul membru NATO sa isi inchida portile pentru migranti in incercarea de a opri valul.

Exista temeri ca tara si-ar putea reinnoi eforturile in aceasta primavara, forta de politie de frontiera a UE afirmand ca Rusia foloseste migratia „ca o parghie intr-un joc mai amplu de influenta si presiune”.

Exista avertismente potrivit carora Putin incearca sa incerce sa influenteze politica tarilor din Occident, folosind unele tari africane ca locuri de stationare pentru migranti.

Se crede ca, dispunand de ajutorul mercenarilor privati, inclusiv al celebrului grup Wagner, Rusia va alimenta violentele in locuri precum Burkina Faso, Mali, Sudan, Republica Centrafricana si Libia pentru a impinge masiv migrantii spre Europa Occidentala, in tentativa de a o destabiliza.

Multi dintre acestia vor incerca sa traverseze Marea Mediterana cu barcile in sudul Europei, inainte de a fi ajutati de traficanti de persoane in alte tari.

Au fost gasite chiar si documente care arata planuri ca agentii rusi sa infiinteze o „forta de frontiera” in Libia pentru a controla fluxul de migranti.

Planurile au esuat, deoarece platile efectuate prin intermediul „Institutului cultural ruso-libian” din Moscova nu au fost efectuate, desi se crede ca acest caz este un exemplu a ceea ce s-ar putea intampla.

Rusia are deja mii de mercenari care lupta in razboiul civil libian in curs de desfasurare si exista afirmatii potrivit carora acestia sunt puternic implicati in retelele de traficanti.

O sursa din domeniul securitatii a declarat pentru publicatie: „Daca poti controla rutele migrantilor in Europa, atunci poti controla efectiv alegerile, deoarece poti restrictiona sau inunda o anumita zona cu migranti pentru a influenta opinia publica intr-un moment crucial”.

Exista temeri ca migrantii care au trecut in Europa in timpul iernii la ordinul lui Putin ar putea incerca sa traverseze Canalul Manecii in timpul verii, cand conditiile sunt mai favorabile.

Frontex, agentia de politie de frontiera a UE, a declarat ca in 2023 s-au inregistrat 380.000 de treceri neregulamentare ale frontierei, cel mai mare numar din 2016 incoace.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: