externe

Avertisment sumbru: Rusia a demarat impotriva Republicii Moldova atacuri informatice similare celor folosite inainte de invazia in Ucraina

Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) a observat recent ca actorii de la Kremlin, inclusiv presedintele rus Vladimir Putin, au creat conditii informationale pentru a justifica posibilele atacuri hibride rusesti asupra Moldovei, precum si asupra statelor baltice, Danemarcei si Finlandei.

In cea mai recenta evaluare a sa, think tank-ul cu sediul in SUA afirma: „Kremlinul desfasoara operatiuni informationale impotriva Republicii Moldova foarte asemanatoare cu cele pe care Kremlinul le-a folosit inainte de a invada Ucraina in 2014 si 2022, probabil pentru a stabili conditii care sa justifice o posibila escaladare viitoare a Rusiei impotriva Republicii Moldova.

Anterior, Serviciul estonian de informatii externe (VLA) a declarat ca efortul de restructurare si extindere in curs de desfasurare al armatei ruse are ca scop intensificarea pozitionarii militare rusesti impotriva Finlandei si a aliantei NATO mai largi.

VLA a relatat ca armata rusa formeaza Districtul militar Leningrad si Districtul militar Moscova pentru a se pozitiona impotriva Finlandei si a NATO, incercand in acelasi timp sa isi „consolideze partial unitatile” din regiunea baltica.

Evaluarea VLA este in concordanta cu cea a ISW, potrivit careia Rusia ar putea aranja activele militare intr-un mod care sa permita o pozitionare de-a lungul granitei cu membrii NATO pe termen mediu si lung.

„Probabilitatea unui atac militar direct impotriva Estoniei ramane scazuta in acest an, dar situatia de securitate in Europa si de-a lungul granitelor Estoniei in viitorul apropiat depinde de faptul daca Ucraina, cu sprijinul aliatilor sai, poate spulbera agresiunea Rusiei”, afirma Serviciul estonian de informatii externe.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

12 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

12 ore ago