Avertisment: Urmeaza o EXPLOZIE a lumii islamice

news

Presedintele islamo-conservator al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat ingrijorat in legatura cu razboaiele care sfasie tarile musulmane si a atentionat in legatura cu o divizare a lumii islamice, in declaratii citate joi de presa locala, potrivit AFP.

‘In prezent, lumea islamului este pe cale sa explodeze’, a declarat Erdogan in fata jurnalistilor, intr-un avion care il ducea marti intr-o vizita in Iran, unde a pledat, alaturi de omologul sau iranian Hassan Rohani in favoarea stoparii razboiului din Yemen, sursa de tensiuni intre cele doua tari.

Erdogan, care conduce din 2003, fara intrerupere, aceasta tara majoritar sunita, le-a cerut organizatiilor internationale islamice, incepand cu Organizatia Cooperarii Islamice (OCI), sa se mobilizeze de urgenta pentru a pune capat razboaielor din tarile musulmane.

‘Puteti tine de o confesiune diferita, insa daca o impuneti altei confesiuni, distrugeti oumma (comuniatea musulmana)’, a spus sefului statului turc, in opinia caruia ‘islamul trebuie in final sa prevaleze’.

Cu toate acestea, saptamana trecuta Erdogan a criticat in mod vehement regimul iranian, denuntand intentia acestuia de a ‘domina’ in Yemen, unde rebeli siiti sustinuti de Teheran sunt tinta unei interventii militare orchestrate de Arabia Saudita, cu aprobarea Turciei.

Imediat ce a venit la putere, in 2003, guvernul lui Erdogan, presedinte din august anul trecut, a incercat sa se impuna ca un actor important in lumea islamica, promovand o politica externa de ‘zero probleme cu vecinii’.

Insa, aceasta diplomatie si-a ratat tinta. Turcia a rupt relatiile cu regimul de la Damasc dupa izbucnirea razboiului civil in aceasta tara, in 2011, si s-a certat cu Egiptul, dupa ce organizatia Fratii Musulmani, pe care Ankara o sustinea, a fost inlaturata de la putere la Cairo, printr-o lovitura de stat militara.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: