Avertismentul procurorului general: Ce se va intampla daca penalii merg mai departe cu gratierea coruptilor

news

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, joi, ca se va crea un sentiment de insecuritate in public daca prin lege se va stabili ca pot fi gratiate si persoanele condamnate pentru fapte de coruptie.

„As dori sa amintesc punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care spune ca un asemenea act normativ va crea un sentiment de insecuritate in public”, a spus Augustin Lazar, la in trarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii, intrebat despre amendamentele aduse proiectului Legii gratierii, procurorul general precizand ca Ministerul Public a sustinut acest punct de vedere si in Comisia juridica a Senatului, arata News.ro.

Augustin Lazar a precizat ca exista strategii ale Ministerului Justitiei si ale institutiilor care lucreaza in domeniul justitiei pentru a combate coruptia.

„Ele pot fi vazute site-ul Ministerului Justitiei, sunt pe cinci ani si noi trebuie sa ne inscriem pe acesta directie a strategiilor cunoscute. Eu va spun care sunt strategiile noastre, sa va spuna altii de ce ar fi benefica (gratierea n.r.)”, a mai spus procurorul general al Romaniei.

Comisia juridica a Senatului a adoptat miercuri, cu cinci voturi ”pentru” (PSD) si trei ”impotriva” (PNL, USR si UDMR), amendamentele propuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu la proiectul de Lege privind gratierea, prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati sub rezerva achitarii prejudiciului.

Joi, gratierea pedepselor pentru mita si trafic de influenta a fost respinsa in Comisia juridica a Senatului, dupa ce PNL si USR au cerut reluarea votului dat miercuri.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat miercuri seara in fata Guvernului fata de decizia Comisiei juridice a Senatului de a gratia inclusiv persoane condamnate pentru fapte de coruptie.

Premierul Sorin Grindeanu a scris miercuri pe Facebook ca Guvernul nu sustine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind gratierea adoptate, miercuri, in comisia juridica a Senatului, precizand ca Executivul sustine Legea gratierii in forma propusa initial de Ministerul Justitiei.

Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, pe Facebook, ca „dezaproba categoric” amendamentele adoptate, miercuri, de Comisia juridica a Senatului, privind gratierea persoanelor condamnate pentru coruptie, si ca va avea o discutie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finala a raportului sa nu contina aceste prevederi.

Reprezentantii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Nationale a Barourilor (UNBR) care au participat miercuri la sedinta Comisiei juridice a Senatului s-au opus gratierii celor condamnati pentru infractiuni de coruptie.

”Ministerul Public constata si ia act de faptul ca infractiunile de coruptie constituie inca o problema importanta la nivel national, in societatea romaneasca. Nu avem strategii nationale pe 5 ani pentru combaterea furturilor din buzunare, nu avem strategii pe 5 ani pentru combaterea infractiunulor vatamare din culpa pe acre le-ati gratiat , in schimb avenm strategii cincinale in care sunt angajate toate institutiile statului roman, cu obligatii punctuale interne si internationale pentru combaterea infractiunilor de coruptie. De aceea, in planul de activitate al parchetului si in obiectivele Ministerului Public pe anii trecuti si pe anul in curs si cu siguranta pe anii urmatori, combaterea infractiunilor de coruptie se va reflecta ca o prioritate intrucat ea a fost stabilita ca prioritate de institutii ale statului roman”, a spus Irina Kuglai, reprezentanta Parchetului General.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: