Avertismentul sefului CIA legat de ISIS: „Sunt mai greu de distrus decat Al-Qaeda. Nu sunt doar o organizatie”

externe

La cinci ani de la moartea lui Osama Ben Laden intr-un raid american, directorul CIA John Brennan a estimat, duminica, ca eliminarea sefului gruparii Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Bagdadi, ar avea un „impact” important asupra organizatiei jihadiste care a eclipsat Al Qaida, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Ben Laden a fost ucis in noaptea de 1 spre 2 mai 2011 de fortele speciale americane care au luat cu asalt casa lui din Abbottabad in Pakistan.

Brennan a fost intrebat duminica de canalul NBC in legatura cu seara istorica din 1 mai (ora Statelor Unite) cand presedintele Statelor Unite Barack Obama a anuntat intregii lumi moartea sefului Al Qaida.

„Am distrus o mare parte (din reteaua) Al Qaida. Ea nu este complet eliminata… Acum ne vom confrunta in anii urmatori cu noul fenomen SI”, a rezumat seful agentiei centrale de informatii americane.

Dar jurnalistul de la NBC l-a intrebat pe Brennan, care se exprima rar in mass-media americane, daca seful SI a devenit la fel de „important” cum a fost cel al Al Qaida.

Da, „este important si vom distruge SI, nu am nicio indoiala… Daca il vom avea pe Bagdadi, cred ca aceasta va avea un mare impact asupra organizatiei. Ei vor suferi efectele”, a raspuns seful CIA.

Cu toate acestea, SI „nu este numai o mare organizatie, este un fenomen. Noi nu ii vedem numai in Siria si Irak, ii vedem in Libia, Nigeria si alte tari”, a avertizat Brennan, evocand celulele si retelele gruparii jihadiste din afara bastioanelor sale sirian si irakian.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: