news

Avioane de lupta ale Rusiei, interceptate aproape de spatiul aerian al Romaniei de Typhoon britanice de la baza Mihai Kogalniceanu. Comunicat al NATO

Avioanele britanice Eurofighter Typhoon, care executa misiunea de politie aeriana de la Baza Mihail Kogalniceanu, au interceptat marti, 22 iunie, mai multe avioane rusesti care se apropiau de Zona de Identificare Aeriana a Romaniei, se arata intr-un comunicat al NATO.

Mai multe avioane de lupta rusesti Su-24 Fencer si Su-30 Flanker au fost urmarite pe 22 iunie intrand in Zona de Identificare a Zborului, care este zona spatiului aerian international controlat de Romania, arata sursa citata.

Aeronavele rusesti nu informasera despre planurile de zbor si nici nu au contactat controlorii de trafic aerian, mai precizeaza sursa citata.

„Interceptarea de astazi demonstreaza ca suntem integrati complet in sistemul NATO de politie aeriana de la baza noastra de operare de aici, din Romania”, a declarat Stephen Lamping comandantul detasamentului RAF Typhoon din Romania.

„Aceasta a fost o operatiune de rutina pentru RAF care are o mare experienta. Misiunea nu a fost diferita de ceea ce fac alte aeronave NATO in alte zone in mod regulat”, a mai adaugat el.

Avioanele Eurofighter Typhoon au fost alarmate pentru interceptare si au fost coordonate de controlorii de lupta aeriana romani care opereaza de la Centrul de raportare a controlului din Romania. Avioanele rusesti a parasit FIR (Flight Information Region) Romania inainte sa intre in raza vizuala a avioanelor britanice.

Incidentul a avut loc pe data de 22 iunie, cu exact o zi inainte ca Federatia Rusa sa sustina ca a deschis foc de avertisment impotriva distrugatorului britanic HMS Defender care ar fi intrat in apele teritoriale ale Crimeei, noteaza publicatia Defense Romania.

Londra a dezmintit informatia si a transmis ca e o stire falsa, iar modul in care Moscova a prezentat incidentul indica o campanie rusa de dezinformare. De fapt, distrugatorul britanic efectua o ‘traversare inofensiva in apele teritoriale ucrainene’.

Interceptarile aeronavelor in aceasta regiune a frontierei NATO sunt efectuate de catre efective militare de la Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu, unde alaturi de aeronavele MiG-21 LanceR si F-16 Fighting Falcon ale Romaniei, partenerii nostri din cadrul NATO participa si ei la misiuni de Politie Aeriana Intarita sub comanda NATO.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

O oră ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

54 de minute ago

Ciolacu, la Iasi, enervat ca a fost intrebat despre pozitia sa fata de moldoveni: „Nu cred ca n-ati zis vreodata bancuri cu ardeleni, cu olteni”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, la Iasi, referindu-se la declaratia sa ca ”Buzaul nu…

44 de minute ago

Presedintele cubanez cere SUA sa scoata Cuba de pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul

Presedintele cubanez Miguel Diaz-Canel cere Statelor Unite sa scoata Cuba de pe lista statelor care…

57 de minute ago

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

2 ore ago