Avioane pentru Ucraina: Franta zice ca da, cele trei conditii enuntate de Macron. Si Olanda este deschisa

externe

Presedintele Emmanuel Macron a declarat, luni, ca Franta nu exclude trimiterea de avioane de lupta in Ucraina, dar a stabilit mai multe conditii inainte ca un astfel de pas important sa fie facut, transmite AP.

Franta a trimis Ucrainei sisteme de aparare aeriana, unitati de lansare de rachete, tunuri si alte echipamente militare si s-a angajat sa trimita vehicule blindate de supraveghere si de lupta, dar nu a mai trimis tancuri de lupta sau armament mai greu.

Intrebat la o conferinta de presa de luni la Haga daca Franta are in vedere trimiterea de avioane de razboi, Macron a spus ca „nimic nu este exclus”, atata timp cat sunt indeplinite anumite conditii: Ucraina trebuie sa formuleze o cerere, aceasta „sa nu duca la escaladare” si „sa nu fie de natura sa atinga pamantul rusesc, ci sa ajute intr-adevar efortul de rezistenta” si „sa nu diminueze capacitatea armatei franceze”.

El a mai spus ca Ucraina va trebui sa solicite oficial avioanele ceea ce deocmdata nu s-a intamplat. El a mentionat ca se va intalni marti la Paris cu ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov.

Pe aceeasi linie, premierul olandez Mark Rutte a declarat ca Ucraina nu a cerut oficial pana acum avioane de lupta olandeze F16. El a adoptat o atitudine prudenta dupa ce ministrul de externe olandez le-a spus parlamentarilor la inceputul acestei luni ca trimiterea avioanelor de razboi nu iese din discutie. „Nu se vorbeste despre livrarea de F-16 in Ucraina. Nu au fost solicitari. Nu este tabu, dar ar fi un pas urmator foarte mare”, a spus Rutte luni.

Saptamana trecuta, cancelarul german Olaf Scholz si ministrul apararii Boris Pistorius au declarat ca Germania nu intentioneaza sa trimita avioane de razboi in Ucraina.

Refuzul guvernului german ramane neschimbat, iar orice speculatii pe acest subiect sunt premature, a declarat, luni, purtatoarea de cuvant a guvernului german, Christiane Hoffmann potrivit eurasiantimes.com.

„Cancelarul federal a vorbit deja pe aceasta tema in parlament saptamana trecuta. El a mai spus ieri, in timpul calatoriei sale in America de Sud, ca totul a fost deja spus pe aceasta tema, iar avioanele de lupta sunt excluse”, a declarat Hoffmann reporterilor, adaugand ca pozitia prezentata de Scholz „ramane neschimbata”.

Purtatorul de cuvant a respins, de asemenea, speculatiile conform carora ar exista „un fel de concurenta” intre tarile occidentale in ceea ce priveste cantitatea de asistenta militara oferita Ucrainei, spunand ca este o „dezbatere inutila in prezent”.

Luni, prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat ca Kievul se astepta sa primeasca avioane de lupta din Occident in viitorul apropiat, iar pilotilor ucraineni le va dura cel putin sase luni pentru a invata cum sa le opereze.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: