Avioanele de lupta F-35 neacceptate de Pentagon se aduna. Lockheed Martin: „Sunt cel putin 100”

externe

Compania americana din industria de aparare Lockheed Martin risca sa ramana fara spatiu pentru toate avioanele de vanatoare F-35 finalizate care nu sunt acceptate de Pentagon, potrivit Biroului de responsabilitate al guvernului american (GAO), citat de Berliner Zeitung.

In vara anului trecut, Departamentul american al Apararii a suspendat preluarea avioanelor de lupta invizibile pana cand Lockheed a rezolvat probleme semnificative de hardware si software legate de Technology Refresh-3 (TR-3), un pachet tehnologic de 1,8 miliarde de dolari pentru extinderea capacitatilor aeronavelor.

Raportul GAO, publicat joia trecuta si intitulat „F-35 Joint Strike Fighter: Program Continues to Encounter Production Problems and Modernization Delays” (Programul continua sa se confrunte cu probleme de productie si intarzieri de modernizare), releva probleme software grave care afecteaza, printre altele, sistemele radar si de razboi electronic ale F-35.

„Unii piloti de test au spus ca au fost nevoiti sa reporneasca intregul sistem radar si sistemele de razboi electronic in mijlocul zborului pentru a le readuce online”, se arata in raport.

Daca software-ul TR-3 va fi amanat dupa aprilie 2024, Lockheed Martin va depasi probabil capacitatea maxima de parcare, continua raportul GAO. Compania aerospatiala americana trebuie, prin urmare, sa elaboreze un plan pentru a gazdui mai multe aeronave parcate.

Lockheed Martin a declarat pentru platforma de stiri Defense One ca are toata infrastructura si capacitatea de a parca avioanele pana cand acestea vor fi gata de livrare. „Detaliile specifice despre parcare nu sunt comunicate din motive de securitate”, a precizat Lockheed Martin.

Potrivit autoritatii americane, softul nu va fi stabilizat „pana in iunie 2024”. Dar intarzierile ar putea avea costuri ridicate pana atunci. Livrarea finala a avioanelor intarziate ar trebui sa dureze un an, potrivit raportului. Numarul exact de avioane de lupta deja parcate nu este cunoscut.

Raportul GAO a precizat ca Departamentul Apararii „considera ca dezvaluirea numarului de avioane neacceptate este inadecvata pentru publicare”. Dar presedintele Subcomisiei pentru fortele aeriene si terestre tactice din Camera Reprezentantilor a dat reporterilor un indiciu saptamana trecuta: „Un lucru stim cu siguranta: vor fi cel putin peste 100 de aeronave parcate pe pista”, a declarat republicanul Rob Wittman.

Lockheed Martin a castigat contractul pentru F-35 in urma cu 22 de ani. Este cel mai scump program de armament din istoria lumii si ii va costa pe americani aproximativ 2.000 de miliarde de dolari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: