„Avioanele F-16 vor fi intr-adevar urmatorul pas”. Primul lider UE care confirma ca avioane de lupta occidentale vor fi trimise Ucrainei

externe

Furnizarea de avioane de lupta F-16 va fi urmatorul pas in transferul de armament pentru Fortele Armate ale Ucrainei, a declarat premierul olandez Mark Rutte intr-un interviu acordat canalului de televiziune ucrainean ICTV pe 19 februarie.

„Avioanele F-16 vor fi intr-adevar urmatorul pas”, a spus premierul olandez, citat de New Voice of Ukraine.

„Acesta va fi urmatorul mare pas. Dar ne uitam spre viitor si ne asiguram ca [Ucraina] primeste ceea ce are nevoie cat timp are nevoie. De aceea am spus, de asemenea, ca nu exista niciun tabu pe aceasta tema. Dar avioanele F-16 sunt produse in Statele Unite, iar ei (oficialii americani) se opun furnizarii lor catre Ucraina. Multe tari sunt ezitante din aceasta cauza”, a subliniat Rutte.

Rutte a precizat ca pentru a iesi din impas ar trebui creata o coalitie privind furnizarea de avioane avioane precum cea de acum legata de tancuri Leopard 2.

El crede ca acest lucru va dura cateva saptamani. „Inca nu exista o concluzie daca va avea loc sau nu, dar asteptam cu nerabdare si tindem sa credem ca da”, a adaugat el.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Marea Britanie pe 8 februarie si a cerut transferul de avioane de lupta catre Ucraina. Presa a relatat ca premierul britanic Rishi Sunak l-a insarcinat pe ministrul britanic al apararii, Ben Wallace, sa analizeze ce aeronave ar putea trimite Londra la Kiev.

De asemenea, Kievul a facut o cerere oficiala pentru avioane de lupta din Olanda.

Dupa discursul sau in Parlamentul European, Zelenski a declarat ca au existat „anumite decizii pozitive privind avioanele de lupta care au ramas in culise”.

Ministerul ucrainean de Externe lucreaza pentru a achizitiona prima escadrila de avioane de lupta straine. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat ca unii dintre partenerii europeni ai Ucrainei au „abordat deja problema avioanelor de lupta”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: