Avioanele israeliene au lovit din nou in forta Gaza. 15 km din tunelurile Hamas au fost distruse: „Vom continua la putere deplina”

externe

Armata israeliana a efectuat zeci de atacuri in Fasia Gaza in noaptea de duminica spre luni, unde gruparile armate au continuat sa lanseze rachete asupra Israelului. Hamas a tras peste 60 de rachete, in timp ce Israelul ar fi distrus 15 km din reteaua de tuneluri a palestinienilor, anunta Times of Israel.

In cateva minute, fortele aeriene israeliene au efectuat zeci de atacuri, provocand intreruperi ale furnizarii de curent electric.

Intr-un scurt comunicat, forta aeriana israeliana a informat ca „avioanele de lupta” au lovit „tinte teroriste” in Gaza, dupa ce rachete dinspre Gaza au fost lansate asupra localitatilor israeliene Beersheba si Ashkelon imediat dupa miezul noptii, potrivit Reuters.

Armata israeliana a spus ca a atacat casele a noua comandanti Hamas din Gaza. Nu au fost deocamdata raportate victime si nici nu a fost facuta o evaluare a pagubelor create luni.

Presa locala a scris ca au fost lovite principalul drum de coasta, din vestul orasului, si cateva complexe. Compania de distributie a energiei a transmis ca atacurile aeriene au afectat o linie care alimenteaza cu electricitate, de la singura centrala electrica, parti mari din sudul Gaza City.

Duminica, intr-o interventie televizata, Netanyahu a spus ca atacurile Israelului vor continua „la putere deplina” si „vor dura”. Israelul „vrea sa perceapa un pret mare” gruparii militante Hamas, a precizat el, flancat de ministrul Apararii si rivalul sau politic, Benny Gantz, intr-o demonstratie de unitate.

De cealalta parte, Hamas a continuat sa lanseze rachete in zone civile din Gaza spre zone civile din Israel. Una a lovit o sinagoga in orasul sudic Ashkelon, cu cateva ore inainte de slujba de seara pentru sarbatoarea evreiasca Shavuot. Nu au fost raportate victime.

Raidurile israeliene au ucis duminica 42 de palestinieni in Gaza, dintre care cel putin opt copii si doi medici, in cea mai sangeroasa zi a acestei saptamani de violente in crestere.

In total, incepand din 10 mai, au fost ucisi 197 de palestinieni, dintre care cel putin 58 de copii, fiind ranite peste 1.200 de persoane.

De partea israeliana au fost ucise zece persoane, dintre care un copil, fiind ranite 282 de persoane ca urmare a tirurilor efectuate de grupari armate palestiniene, inclusiv Hamas, dinspre Fasia Gaza.

Reuniunea de urgenta de duminica a Consiliului de Securitate al ONU nu a inregistrat niciun progres.

Potrivit mai multor diplomati intervievati de AFP, Statele Unite, intr-o pozitie considerata de neinteles de multi dintre aliatii sai, au continuat duminica sa se opuna unei declaratii comune care sa duca la o incetare rapida a ostilitatilor.

Pe de alta parte, seful diplomatiei americane Antony Blinken a avut discutii telefonice cu omologii din Qatar, Egipt si Arabia Saudita, state regionale cheie, pentru a incerca sa opreasca violentele.

Mai mult despre:

Comentarii: