externe

Avioanele Ucrainei au lansat noua lovituri in ultimele 24 de ore asupra fortelor Rusiei din Donetk. Au fost distruse sapte baze militare

Fortele Aeriene ale Fortelor Armate ale Ucrainei au lansat noua lovituri asupra fortelor inamice in ultimele 24 de ore, a anuntat marti Statul Major General al Fortelor Armate ale Ucrainei.

„Aviatia ucraineana a lansat noua lovituri, lovind sapte baze militare si grupuri de forta de lupta si echipamente ale inamicului. Au fost distruse doua pozitii ale sistemelor rusesti de aparare aeriana”.

Statul Major a mentionat ca „inamicul continua sa isi concentreze eforturile pentru a stabili controlul asupra teritoriului regiunii Donetk, pentru a mentine teritoriile capturate temporar si pentru a intrerupe ofensiva trupelor ucrainene in anumite directii”.

„Inamicul efectueaza recunoasteri aeriene si provoaca pagube prin foc asupra unitatilor ucrainene, incearca sa ia masuri pentru a recastiga pozitiile pierdute, redistribuie trupele. Exista in continuare o amenintare de atacuri aeriene si cu rachete pe intreg teritoriul Ucrainei.

Inamicul continua sa-si continue tacticile de teroare si intimidare a populatiei civile. Orasele Harkov si Lozova au fost lovite. Loviturile aeriene si obuzele MLRS au avariat infrastructura din zonele Bilohorivka, Vesela Dolyna, Zaytseve, Yuryivka, Pervomayske, Kamyanka, Stepove, Mali Shcherbaky, Sukhyi Stavok, Kostromka, Bila Krynytsia si Myrne.

In ultimele 24 de ore, ocupantii rusi au lansat doua atacuri cu rachete, 25 de atacuri aeriene si 11 atacuri cu MLRS asupra obiectelor militare si civile de pe teritoriul Ucrainei”, mentioneaza Statul Major.

Kremlinul a afirmat marti ca nu exista nicio discutie despre mobilizare la nivel national in Rusia pentru a sustine campania militara din Ucraina, la cateva zile dupa ce o contraofensiva surpriza a fortelor ucrainene a alungat rusii din aproape intreaga regiune Harkov (nord-estul Ucrainei), transmite Reuters.

”Pentru moment nu, nu exista o discutie despre asta”, a afirmat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, raspunzand unei intrebari adresate de un parlamentar rus cu privire la mobilizare.

In legatura cu criticile la adresa conducerii tarii, exprimate de comentatori nationalisti care au cerut mobilizarea, Peskov a spus ca acesta este un exemplu de ”pluralism” si ca rusii in ansamblul lor continua sa il sprijine pe presedintele Vladimir Putin.

”Rusii il sprijina pe presedinte si acest lucru este confirmat de dispozitia oamenilor. Oamenii sunt strans uniti in jurul deciziilor sefului statului. Referitor la celelalte puncte de vedere, la puncte de vedere critice, atat timp cat ele raman in interiorul legii, acesta este pluralismul, dar linia este foarte, foarte subtire, oricine trebuie sa aiba foarte mare grija aici”, a afirmat el.

Pe de alta parte, armata rusa a afirmat marti ca a efectuat ”lovituri masive” contra fortelor ucrainene pe toate fronturile, Kremlinul acuzand Ucraina ca tortureaza si maltrateaza civili in zonele recucerite in ultimele zile.

”Fortele aeriene, balistice si ale artileriei ruse efectueaza lovituri masive contra unitatilor fortelor armate ucrainene in toate zonele operationale”, a indicat Ministerul Apararii rus in raportul sau zilnic.

Ministerul a evocat in special bombardamente in apropiere de orasele Sloviansk, Konstantinivka si Bahmut, din estul Ucrainei, in regiunile sudice Nikolaev si Zaporojie, precum si la Harkov.

Ucraina a anuntat luni ca a recucerit aproximativ 6.000 de kilometri patrati de teritoriu pe mai multe fronturi, gratie unei contraofensive lansate la inceputul lunii septembrie.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

5 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

5 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

5 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

5 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

5 ore ago