Avionul ucrainean care s-a prabusit in Grecia avea la bord 12 tone de armament. Plecase din Serbia catre Bangladesh

externe

Un avion cargo ucrainean care s-a prabusit aseara in nordul Greciei transporta aproape 12 de tone de obuze de mortier si mine terestre pentru armata din Bangladesh.

Avionul Antonov An-12 avea la bord opt membri ai echipajului ucrainean, acestia au fost ucisi cu totii.

Un oficial de la firma de transport de marfa Meridian a declarat pentru Reuters: „Bineinteles ca nu au supravietuit acestui accident”.

Martorii oculari au filmat prabusirea mingii de foc la primele ore ale zilei de astazi, exploziile continuand timp de doua ore, iar epava carbonizata a ars pana dimineata, scrie Daily Mail.

Imagini cu drona de la fata locului au aratat resturi ale aeronavei voluminoase imprastiate pe campuri.

Ministrul sarb al apararii a declarat ca avionul transporta 11,5 tone de produse fabricate de industria sarba de aparare, iar cumparatorul a fost Ministerul Apararii din Bangladesh.

Autoritatile grecesti nu au putut oferi mai multe informatii despre incarcatura aeronavei.

O unitate speciala a armatei a sosit la fata locului pentru a cauta substante nucleare, biologice si chimice la ora locala 13.00 (10.00 GMT).

Un pompier a declarat reporterilor ca echipajul sau „a simtit ca ii ardeau buzele” la fata locului, iar in aer plutea praf alb.

‘Nu stim ce ne-a afectat’, a declarat coordonatorul brigazii de pompieri Marios Apostolidis.

Ministrul sarb al apararii, Nebojsa Stefanovic, a adaugat ca incarcatura avionului apartinea companiei sarbe Valir, o societate comerciala inregistrata pentru a desfasura activitati de comert exterior de echipamente militare de armament si alte produse de aparare.

Televiziunea de stat ERT a precizat ca semnalul aeronavei a fost pierdut la scurt timp dupa ce pilotul a solicitat autoritatilor aviatice grecesti o aterizare de urgenta din cauza unei probleme la motor.

Imagini video realizate de amatori au aratat aeronava in flacari coborand rapid inainte de a se lovi de sol in ceea ce pare a fi o explozie.

O sursa de rang inalt din cadrul Comisiei de reglementare a aviatiei civile din Iordania (CARC) a negat rapoartele anterioare potrivit carora avionul se indrepta spre Iordania.

Sursa a declarat ca itinerariul zborului sau includea o escala pe aeroportul international Queen Alia din Iordania, la ora 21:30, pentru realimentare, a relatat duminica agentia de stiri de stat Petra.

Politia le cerea jurnalistilor aflati la fata locului sa poarte masti, a adaugat raportul.

‘Trebuie sa plecati pentru siguranta voastra. Exista o informatie potrivit careia avionul transporta munitie’, le-a spus un pompier reporterilor aflati la fata locului.

Filippos Anastasiadis, primarul orasului Paggaio, aflat in apropiere, a declarat pentru Open TV: ‘Avionul s-a prabusit la aproximativ doi kilometri de o zona locuita’.

El a mai declarat pentru AP: ‘Am auzit explozii pana acum cateva minute. Ma aflu la aproximativ 300 de metri de locul prabusirii’.

In total, 15 pompieri si sapte masini au fost mobilizati pentru a stinge incendiul izbucnit dupa prabusire.

Nu era clar care era incarcatura aeronavei, dar unitatea speciala de raspuns la dezastre investiga, de asemenea, locul accidentului.

‘Tratam incarcatura ca pe un material periculos’, a declarat un oficial al pompierilor.

Pompierii au izolat zona si au intampinat dificultati in a se apropia de locul incidentului.

Pilotul a reusit sa alerteze autoritatile cu privire la o problema la unul dintre motoarele avionului si i s-a oferit posibilitatea de a alege sa aterizeze fie pe aeroportul din Salonic, fie pe cel din Kavala.

El a optat pentru Kavala, care era mai aproape, dar avionul s-a prabusit la aproximativ 25 de mile vest de aeroport, a declarat autoritatea aviatiei civile din Grecia.

Mai mult despre:

Comentarii: