Avocatul care a ajutat-o pe mama lui Alexei Navalnii sa recupereze trupul fiului sau ar fi fost arestat la Moscova pentru „tulburarea ordinii publice”

externe

Un avocat al fostului lider al opozitiei ruse, Alexei Navalnii, care a murit in inchisoare luna aceasta, ar fi fost arestat la Moscova, potrivit BBC.

Conform surselor mass-media ruse, Vasily Dubkov a fost retinut pentru „tulburarea ordinii publice”.

Dupa moartea lui Navalnii, Dubkov a insotit-o pe mama acestuia la inchisoarea arctica unde opozantul rus a murit pe 16 februarie.

Autoritatile ruse nu au confirmat inca arestarea lui Dubkov.

In octombrie 2023, alti avocati ai lui Navalnii – Vadim Kobzev, Igor Sergunin si Aleksei Lipster – au fost arestati sub acuzatia de „extremism”.

In ianuarie, Olga Mikhailova, un alt avocat al liderului opozitiei, a declarat ca a fost acuzata de aceeasi crima si a decis sa ramana in exil.

Autoritatile ruse au interzis Fundatia Anticoruptie, organizatia condusa de Navalnii, in 2021, pentru „extremism”.

Corpul liderului opozitiei a fost retinut de conducerea inchisorii mai mult de o saptamana dupa moartea sa. Mama lui, Liudmila Navalnaia, a fost la inchisoare pentru a-i recupera cadavrul, insotita de Dubkov. Cadavrul a fost predat mamei sale la opt zile de la moartea sa, dupa ce aceasta a spus ca a fost amenintata de autoritati, care doreau ca fiul ei sa fie ingropat in „secret”.

Aliatii lui Navalnii cauta un loc unde sa tina o ceremonie publica pentru fostul lider al opozitiei.

Cu toate acestea, purtatoarea de cuvant a lui Navalnii, Kira Yarmysh, a declarat marti ca majoritatea locatiilor de inmormantare pe care le-au contactat au refuzat sa permita o ceremonie in sediul lor. „Unii spun ca spatiile sunt ocupate, altii refuza cand este mentionat numele Navalnii. Intr-un loc ni s-a spus direct ca firmelor de pompe funebre li s-a interzis sa lucreze cu noi”, a scris Yarmysh.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: