Avocatul Poporului: „Cei cu pensii speciale sunt discriminati daca sunt impozitati cu 85%”

politica

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anuntat la Digi24 ca a sesizat CCR in legatura cu legea de impozitare a pensiilor speciale deoarece aceasta lege reprezinta o „discriminare” a celor care primesc pensii speciale.

„Pe scurt o sa ma refer doar la doua aspecte. In opinia noastra este incalcat articolul 16 si 56 din Constitutie. Consideram ca e vorba de o discriminare, dar si de nerespectarea principiului aplicarii juste a sarcinii fiscale.

Orice stat are dreptul sa faca orice politica de impozitare, dar aceasta impozitare trebuie sa fie facuta in mod egal tuturor celor care obtin venituri.

Ori, in cazul acestei legi, in opinia noastra, s-a ales doar o categorie – cea a pensionarilor cu pensii de serviciu. Prin felul in care este facuta aceasta impozitare s-a ajuns inclusiv si la o discriminare, dar si la o dubla impunere”, a sustinut Weber.

Anterior, la Romania TV, ea a spus ca legea de impozitare a pensiilor speciale cu 85% este o „grava incalcare a Constitutiei”.

„Vad multa ipocrizie la mijloc. Cu scuzele de rigoare, dar nu am cum sa o numesc altfel. Pentru ca de ieri aud la diversi politicieni ca toata lumea asteapta sa se pronunte CCR: Pai de ce faceti o lege daca stiti ca ea trebuie sa ajunga la CCR, pentru ca acolo trebuie sa fie transata? Pur si simplu pentru ca Parlamentul nu isi asuma sa faca ceea ce este corect? Ca sa cada tot blamul pe cine? Pe mine, pe Avocatul Poporului? Ei imi forteaza mana. Eu vad o grava incalcare a Constitutiei si evident ca trebuie sa sesizez CCR. Normal ar fi ca in statul de drept fiecare sa isi asume raspunderea pentru ce face”, a declarat Weber la Romania TV.

„Este o dubla impozitare. Pensiile de peste 2.000 de lei se impoziteaza cu 10%. Apoi e inca o impozitare, pentru ca nu scrie nicaieri ca cei 10% se sterg. E impozitare la impozitare. Avocatul Poporului si adjunctii sai nu au pensii de serviciu. Noi suntem asimilati ministrilor. E o chestiune de principiu si am considerat ca este corect sa ne adresam CCR”, a mai spus Weber.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat joi Curtea Constitutional cu o obiectie de constitutionalitate privind legea de impozitare cu 85% a pensiilor speciale. Si ICCJ a decis sa sesizeze CCR pe aceeasi tema.

Mai mult despre: ,

Comentarii: