Avocatul Poporului, o noua sesizare la CCR in favoarea PSD. Vrea sa fie mentinute privilegiile „intelectualilor” penali ai PSD din Academia Oamenilor de Stiinta

politica

Avocatul Poporului a formulat exceptie de neconstitutionalitate privind prevederi din Legea bugetului de stat pe 2021 referitoare la Academia Oamenilor de Stiinta din Romania.

“Prevederile art. 38 din Legea nr. 15/2021 a bugetului de stat pe 2021 (…) aduc atingere dispozitiilor art. 1 alin (3) si (5) si art. 135 alin (2) lit c) din Constitutie”, prevede exceptia de neconstitutionalitate.

Avocatul Poporului mentioneaza ca art. 38 din Legea bugetului de stat a modificat cu titlu derogatoriu, pana pe 31 decembrie 2021, sursa de finantare a cheltuielilor Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

Pana la sfarsitul acestui an, prin derogare de la prevederile art. 20 din Legea nr. 31/2007 privind reorganizarea si functionarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, finantarea cheltuielilor institutiei se asigura din veniturile proprii, prevede Legea bugetului de stat.

Avocatul Poporului considera ca lipsa de fonduri afecteaza buna functionare a Academiei Oamenilor de Stiinta.

“Desi derogarea este o problema de optiune legislativa a Parlamentului, normele derogatorii aplicate in mod repetat unor reglementari legale in vigoare creeaza un grad sporit de instabilitate, fragilizand insasi existenta institutionala, in cazul de fata desfasurarea activitatii Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, institutie de larga cunoastere internationala. Sub acest aspect, consideram ca limitarea derogarilor are tocmai scopul respectarii cadrului general si procedurilor privind administrarea si utilizarea fondurilor publice”, stipuleaza exceptia de neconstitutionalitate.

Conform acesteia, desi modificarea adusa pe calea derogarii este temporara, aceasta lipseste de fonduri suficiente buna functionare a institutiei, obligata sa-si asigure finantarea cheltuielilor numai din veniturile proprii.

“Lipsa unor fonduri suficiente ca urmare a finantarii numai din venituri proprii, fara sustinere bugetara, afecteaza atat statutul academiei, buna functionare si eficacitatea activitatii desfasurate, cat si statutul membrilor sai”, a adaugat sursa citata.

Guvernul a taiat luna trecuta bugetul Academiei Oamenilor de Stiinta de la 8,9 milioane de le la zero lei. Propunerea a venit din partea USR PLUS. Academia a fost infiinta de Ecaterina Andronescu si are ca membri o multime de indivizi apropiati de PSD.

Europa Libera a prezentat anul trecut o lunga lista cu „membrii marcanti” ai Academiei Oamenilor de Stiinta.

Astfel, din Sectia de Stiinte Medicale fac parte Vasile Burlui, Mihai Lucan, Irinel Popescu si Vladimir Alexandru Ciurea. Lucan este pus sub acuzare de DIICOT in dosarul „Transplantul”, iar Irinel Popescu este cercetat de DNA pentru luare de mita.

Din Sectia Stiinte Agricole fac parte Gheorghe Sin si Valeriu Tabara. Primul a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu suspendare in dosarul lui Dan Voiculescu. Al doilea este fost ministru al agriculturii si fost membru al PD.

– Ecaterina Andronescu, senator PSD, conduce Sectia de Stiinte chimice a AOSR. Ea se numara printre semnatarii proiectului de lege care a condus la reactivarea acestei institutii de cercetare fara rezultate notabile, dar care consuma anual 10 milioane de lei de la buget. De altfel, potrivit declaratiei de avere din 2017, Andronescu a primit 24.120 de lei de la AOSR pentru „plata cu ora”.

– Sectia Stiinte Biologice ii are printre membri pe Gheorghe Mencinicopschi si Bogdan Alexandru. Primul a fost condamnat definitiv la 8 ani inchisoare in dosarul ICA, iar Bogdan Alexandru este trimis in judecata de DNA pentru un prejudiciu de 3,7 milioane de euro adus Academiei Romane.

– Din Sectia Stiinte Tehnice fac parte astronautul Dumitru Prunariu, fostul deputat PSD Anghel Stanciu declarat incompatibil de ANI, fostul presedinte Ion Iliescu, trimis in judecata in dosarul Revolutiei, si primarul Timisoarei, Nicolae Robu. Ultimii doi sunt membri de onoare ai AOSR.

– Din sectia Stiinte economice fac parte Eugen Ovidiu Chirovici, acum scriitor in Marea Britanie, fostul deputat Aurel Vainer, care este si presedinte al Confederatiei comunitatilor evreiesti, si Sorin Petre Dimitriu. Cel din urma este membru corespondent al AOSR si condamnat definitiv la 2 ani si 8 luni inchisoare cu suspendare pentru frauda cu fonduri europene.

– Din Sectia de Teologie si Filosofie fac parte prelatii IPS Nifon Mihaita si IPS Teodosie Petrescu. In aceeasi sectie il regasim pe Aurel Papari, profesor psihiatru declarat de instanta colaborator al Securitatii dupa ce si-a turnat pacientii din ospiciu. Un alt membru al sectiei amintite este gazetarul Ion Cristoiu, membru de onoare al AOSR.

– La Stiinte Istorice ii regasim pe fostul senator PSD (vorbim de anii 90) Ion Solcanu, publicistul Dinu Sararu (un apropiat al PSD), academicianul, Razvan Theodorescu, fost senator si ministru al culturii in epoca Iliescu, dar si pe fostul director al CNSAS, Gheorghe Onisoru.

– Sectia Stiinte Militare este ocupata de chestorul de politie Anghel Andreescu, generalii Eugen Badalan si Constantin Degeratu, senatorul Teodor Melescanu, care este membru onorific si Aliodor Manolea, membru asociat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: