Avocatul Poporului sare iar in sus. Inchiderea site-ului ortodoxinfo.ro, care anuntase „omorarea pensionarilor”, o deranjeaza pe Renate Weber

news

Avocatul Poporului (AP) isi exprima ingrijorarea privind restrangerea libertatii de exprimare si solicita Grupului de Comunicare Strategica (GCS) clarificari referitoare la inchiderea mai multor site-uri.

In perioada care a urmat instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, Avocatul Poporului a luat act despre solicitarile adresate Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) de catre Ministerul Afacerilor Interne, la propunerea GCS, in sensul inchiderii mai multor site-uri despre care s-a apreciat ca difuzeaza stiri false cu privire la evolutia epidemiei de SARS-CoV-2, cu potential a crea panica in randul populatiei, mentioneaza AP intr-un comunicat de presa.

„Ministerul Afacerilor Interne ne-a informat cu privire la modalitatea concreta prin care sunt analizate sesizarile cu privire la continutul acestora si cu privire la masurile care se iau in acest sens. Avocatul Poporului precizeaza ca nici decretul privind instituirea starii de urgenta, nici cel privind prelungirea acestei masuri nu mentioneaza libertatea de exprimare intre drepturile al caror exercitiu urmeaza sa fie restrictionat in aceasta perioada”, afirma AP.

AP solicita GCS lamuriri privind: procedura de sesizare si cea prin care se monitorizeaza aparitia stirilor false in contextul actualei crize cauzate de epidemia de SARS-CoV-2; din ce perspectiva sunt analizate stirile in legatura cu care exista suspiciuni in ceea ce priveste autenticitatea, credibilitatea surselor, dar si a celor fara fundament stiintific; cum se realizeaza analiza.

Avocatul Poporului mai vrea sa stie daca exista la nivelul Grupului intentia identificarii si dezvoltarii altor modalitati de avertizare a populatiei cu privire la stirile false, daca exista un plan in acest sens.

Potrivit sursei citate, clarificarile se impun si in contextul in care Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si-a exprimat la sfarsitul lunii martie ingrijorarea in legatura cu Decretul privind instituirea starii de urgenta, importanta liberei circulatii a informatiilor si a dreptului presei de a relata despre pandemie si despre politicile guvernamentale.

Reactia Avocatului Popoerului apare la scurt timp dupa inchiderea site-ului ortodoxinfo.ro, care difuza numeroase materiale specifice propagandei ruse. Acesta a fost inchis dupa ce a publicat un articol in care se vorbea de intentia de omorarea pensionarilor in lagare de concentrare: „​Se pregateste omorarea pensionarilor in lagare de concentrare si exterminare”.

”Avand in vedere ca, potrivit celor retinute in analiza realizata de catre Grupul de Comunicare Staretegica, o diseminare a stirilor false catre diversi receptori, prin intermediul articolelor publicate pe site-ul httos://ortodoxinfo.ro, le transforma in realitati pentru acestia, putand general schimbari comportamentale, iar informatiile distribuite pot induce an eroare opinia publica in contextul COVID-19, fiind indicat in acest sens articolul cu titlul: Se pregateste omorarea pensionarilor in lagare de concentrare si exterminare (…), semnat de Paul Ghitiu, care potrivit aprecierilor exprimate de catre Grupul de Comunicare Strategica in analiza sa, prin afirmatiile ”mana intamplarii ar fi adus in lagar virusul si acesta ar fi facut o triere substantiala. Ca sa nu mai vorbim de ”tratamentele” lui Cercel, care, zice el, nu au dat rezultate la toti pacientii, dar nu ne spune ce s-a intamplat cu cei pe care a facut, probabil in numele Big Pharma, experimente”, induce ideea ca persoanele cu varsta peste 65 de ani vor fi inchise in locatii comune, autorul sugerand ca prin masurile de siguranta sanitara impuse de autoritati ”Romania este pe cale sa stabileasca un trist record, depasindu-l poate chiar pe cel al primilor 20 de ani din comunism”, arata un comunicat ANCOM.

Mai mult despre: ,

Comentarii: