Avocatul Poporului sare iar la atac: „Este neconstitutional proiectul de lege al Guvernului privind starea de alerta”

politica

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat marti seara la TVR ca proiectul de lege privind starea de alerta care a fost trimis de Guvern ca este neconstitutional. Ea i-a laudat in schimb pe pesedistii care au depus amendamente.

„Maine, pe rolul CCR se afla sesizarea pe care am trimis-o acum o saptamana cu privire la Ordonanta 21/2004, care reglementeaza starea da alerta. Se stia ca aceasta sesizare urmeaza sa fie analizata, azi toata ziua m-am uitat pe ceea ce a ajuns la mine, eu nu am de unde sa stiu care este forma adoptata de Senat.

Dar m-am uitat si pe proiectul de lege trimis de guvern si pe amendamente care au venit in valuri, au fost foarte multe amendamente. In opinia mea, fara sa stiu rezultatul votului de la Senat, forma in care a plecat de Senat, aceste amendamente au facut foarte bine.

Principalele doua lucruri pe care le-am sesizat la CCR se refera la faptul ca nu exista o definitie a starii de alerta si o limita in timp pentru starea de alerta. Pe actuala varianta in vigoare, Guvernul ar declara stare de alerta, ar restrictiona o gramada de drepturi si libertati dar ar fi pe un termen nelimitat, dar acest lucru este inadmisibil. Nu stiu ce va decide CCR, dar proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleasi doua mari probleme.

Prin acele amendamente s-a dat o definitie starii de alerta, s-a spus ca nu poate sa fie decat pe 30 de zile. Macar din perspectiva asta niste lucruri s-au lamurit”, a declarat Weber la Romania 9.

„Parlamentul a lucrat la foc continuu. Asta arata cat este de important. Au fost acolo niste amendamente bine facute”, a mai spus Weber.

Seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, a declarat, miercuri, ca modificarea in Senat a proiectului Guvernului privind masurile in starea de alerta este „un gest grav” si a facut un apel la majoritatea PSD sa revina asupra acestor amendamente la dezbaterea din Camera Deputatilor, care este for decizional.

„Este un gest grav de tot ceea ce se intampla in Parlament din partea majoritatii controlate de PSD, pentru ca duce razboiul pe care Guvernul il poarta impotriva unui virus extrem de periculos pe un teren politic, juridic abstract, din care oamenii nu inteleg nimic, ba, dimpotriva, pun sub semnul intrebarii acesti politicieni inclusiv gravitatea acestei epidemii, pericolul real de infectare a oamenilor si de infectare al acestei epidemii. Este foarte grava amputarea proiectului de lege inaintat de Guvern pentru a avea la indemana instrumentele legale sa adopte masurile necesare dupa incetarea starii de urgenta, pentru a iesi din aceasta perioada intr-o strategie graduala, intelegand ca oamenii au rabdarea pusa la incercare, dar toate aceste masuri sunt pentru a salva vieti si sanatatea oamenilor trebuie sa fie prioritara”, a afirmat Danca, la Digi 24.

El a spus ca spera ca acest proiect sa treaca la Camera Deputatilor in varianta initiala a Guvernului.

„Din acest punct de vedere, speram ca acest proiect de lege care a rezultat in urma dezbaterilor din Senat sa revina si sa fie reintregit la varianta propusa de Guvern maine in Camera Deputatilor. Poate noaptea este un sfetnic bun pentru acei politicieni care cauta capital electoral intr-un moment in care acest lucru este total nepotrivit si absurd. (…) Credem ca in ultimul ceas parlamentarii PSD de la Camera Deputatilor vor avea o revenire asupra acestei atitudini”, a adaugat Ionel Danca.

In opinia sa, majoritatea PSD din Camera Deputatilor trebuie sa fie rationala si sa voteze proiectul in varianta Guvernului.

„Nu va mai atingeti, nu mai ciopartiti, nu mai macelariti acest proiect de lege care da instrumentele Guvernului, aflat in razboi epidemiologic, asa cum se intampla pe plan global, si nu este momentul sa ne jucam in Parlament, sa ne aratam muschii, ce putem face cu majoritatea noastra astfel sa ajungem la dezbateri sterile”, a mai transmis Danca majoritatii PSD.

Danca a explicat ca urgenta acestui proiect de lege a venit ca urmare a deciziilor CCR, care „s-a grabit sa delibereze intr-o materie aflata in desfasurare, starea de urgenta era in desfasurare”, fiind de parere ca acesta a fost „un gest cel putin iresponsabil”.

Senatul a adoptat marti, cu 111 voturi pentru, 8 impotriva si 15 abtineri, proiectul de lege al Guvernului care cuprinde masurile pentru situatia de alerta, introducand mai multe amendamente, printre care si acela ca instituirea starii de alerta in intreaga tara trebuie incuviintata de Parlament.

Proiectul de lege initiat de Guvern privind masurile pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 in situatia de alerta va fi dezbatut si votat miercuri de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: