„Axa Raului”, tot mai unita: o delegatie nord-coreeana va vizita Iranul pentru a „intari cooperarea intre tarile care se confrunta cu Statele Unite”

externe

vizita, delegatie, nord-coreeana, Iran, Axa Raului, SUA

O delegatie economica nord-coreeana la nivel inalt va efectua in aceste zile o vizita oficiala in Iran, a anuntat miercuri presa de stat din Nord, pentru ceea ce ar fi primele discutii cunoscute intre cele doua tari de la inceputul pandemiei COVID-19.

Imbratisand ideea unui „nou Razboi Rece”, liderul nord-coreean Kim Jong Un face presiuni pentru a „intari cooperarea intre tarile care se confrunta cu Statele Unite”, in timp ce intensificarea testelor sale de armament a determinat SUA si Coreea de Sud sa isi extinda exercitiile militare.

Delegatia de la Phenian, condusa de Yun Jung Ho, ministrul nord-coreean al relatiilor economice externe, a plecat marti catre Iran, a anuntat miercuri agentia oficiala Korean Central News Agency, citata de Associated Press.

Phenianul si Teheranul se numara printre putinele guverne din lume care sustin invazia presedintelui rus Vladimir Putin in Ucraina si ambele au fost acuzate ca au furnizat Rusiei echipamente militare.

Ultima data cunoscuta cand Coreea de Nord a trimis oficiali de rang inalt in Iran a fost in august 2019, cand un grup condus de Pak Chol Min, vicepresedinte al parlamentului nord-coreean, a efectuat o vizita de o saptamana.

Cele doua tari au avut schimburi diplomatice active pana cand Coreea de Nord si-a inchis total frontierele intr-un efort de a evita pandemia, inainte de o redeschidere prudenta in 2023.

Coreea de Nord a facut eforturi de luni de zile pentru a spori vizibilitatea legaturilor sale cu Rusia si China, in timp ce Kim incearca sa iasa din izolarea diplomatica si sa se alature unui front unit impotriva SUA.

In 2023, Kim a vizitat Orientul Indepartat al Rusiei pentru un summit rar cu Putin, care a evidentiat cooperarea militara in expansiune dintre cele doua tari, inclusiv presupusele transferuri de obuze de artilerie, rachete si alte munitii ale Nordului catre Rusia.

La inceputul acestei luni, Kim l-a gazduit pe oficialul chinez Zhao Leji, al treilea in ierarhia Partidului Comunist aflat la putere. A fost intalnirea la cel mai inalt nivel dintre cele doua tari din ultimii ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: