„Azra doua cutite”. Luptatoare croata, condamnata pentru crime de razboi. Cruzimea ei l-a ingrozit pe judecator

externe

Un tribunal din Bosnia a condamnat-o, miercuri, la 14 ani inchisoare pentru crime de razboi comise in anii 90 pe Azra Basici, o luptatoare careia i se spunea „amanta vietii si a mortii” sau „Azra doua cutite”.

Azra Basici, fosta membra a fortelor paramilitare croate, a fost gasita vinovata pentru crime comise in timpul razboiului din fosta Iugoslavie, inclusiv pentru torturarea unor civili etnici sarbi. Judecatorul a spus ca Basici a dat dovada de o „deosebita cruzime” fata de cei facuti prizonieri de fortele croato-bosniace.

Sentinta este cea mai severa pronuntata impotriva unei femeie pentru atrocitati comise in timpul conflictului din Bosnia, mentioneaza BBC, citat de Digi24.

Basici, care in prezent are 58 de ani, a facut parte din fortele croato-bosniace si a participat la torturarea unor civili etnici sarbi. Martorii au povestit ca ea obisnuia sa cresteze cruci in fruntile prizonierilor, mai spun ca l-a fortat pe un barbat sa bea petrol dupa care i-a dat foc, iar pe altii i-a obligat sa se tarasca dezbracati pe sticla pisata.

Insa cea mai grava acuzatie se refera la faptul ca a ucis un prizonier legat la maini, injunghiindu-l in gat.

Dupa razboi, Basici a trait in SUA sub o falsa identitate timp de 20 de ani, fiind arestata abia in 2011. Prietenii spun despre ea ca avea o „inima mare” si era „o doamna foarte draguta”.

Miercuri, ea a fost gasita vinovata pentru crime de razboi comise impotriva civililor sarbi pe care fortele croate i-au luat prizonieri in aprilie 1992 in orasul Derventa si in imprejurimile lui.

Cel putin 100.000 de oameni au murit in total in timpul razboiului din Bosnia, conflict care a durat aproape patru ani pana cand, in 1995, SUA au reusit sa intermedieze un acord de pace.

Biliana Plavsici, fosta presedinta a Republicii Srpska (regiunea autonoma a sarbilor din Bosnia), ramane cea mai cunoscuta femeie judecata pentru crime de razboi comise in timpul conflictului din fosta Iugoslavie. In varsta de 87 de ani, Plavsici a fost condamnata in 2003 la 11 ani inchisoare de Tribunalul ONU de la Haga, dupa ce si-a recunoscut vinovatia. A fost eliberata in 27 octombrie 2009, dupa ce a ispasit doua treimi din pedeapsa. Alaturi de Radovan Karadzici, Biliana Plavsici este politicianul cu cel mai inalt rang din entitatea sarbilor din Bosnia care a fost condamnat la Haga. Inainte de a intra in politica, Plavsici a predat biologie la Universitatea din Sarajevo.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: